Sånn ser forresten boka ut, hvis du vil kjøpe den:

Pikante fiskeboller i krydret tomatsaus
750 g skinn- og beinfri hvit fiskefilet (f.eks hyse eller torsk)
2 ss sitronsaft
1 egg
1 1/2 ts salt
50 g kikertmel (besan) eller hvetemel
1-4 grønne chilier, uten frø og stilk, finhakkede
1 løk, finhakket
2 ss brødrasp
ghee eller olje til steking
nykvernet svart pepper
Saus
2 1/2 ss ghee eller olje
1 stor løk, i tynne skiver
2 hvitløksfedd, i tynne skiver
1 kanelstang
2 laurbærblad
1-2 ts malt spisskummen
1-2 ts malt koriander
1 1/2 ts gurkemeie
1 ts mildt chilipulver eller 1 ts paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
1 boks tomatpuré
6 dl fiskekraft
2 ss sitronsaft
50 g kokosrasp
frø fra 10 kardemommekapsler, malt eller støtt
2 ts bukkehornkløverfrø (fenugreek), malte eller støtte (kan sløyfes)
salt og nykvernet pepper
Legg fiskefiletene i et ildfast fast og drypp på sitronsaft. Dekk godt med aluminiumsfolie og sett i ovn ved 160 grader. La stå i 15 minutter eller til fisken er gjennomkokt. Avkjøl fisken og del opp i flak (hvis du har fiskerester fra dagen før, kan du bruke det, og dermed hoppe over dette avsnittet, og rett til neste).
Visp sammen egg, salt og pepper. Sikt i melet, rør til du har klumpfri røre.
Tilsett fisk, chili, løk og brødrasp. Rør sammen til en ganske fast farse. Form til ca 20 små boller. Varm olje i en stekepanne og stek bollene i omganger. Rist på pannen så de blir jevnt stekt på alle sider.
Lag sausen: Varm ghee/olje i en kasserolle. Rørestek løk og hvitløk på middels varme til den er blank og myk, ca 5 minutter. Tilsett krydder og rørestek i 2 minutter. Ha i tomatpuré og fres i et halvt minutt. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La sausen småputre i 10 minutter. Smak evt til med mer krydder.
Legg i fiskebollene og la dem trekke i sausen i 5 minutter.
Server med kokt ris og grønnsaker/salat til.
Dette høres godt ut, skal testes! Visste du at det faktisk ikke er opphavsrett på oppskrifter, dvs ingredienslister? Prosessbeskrivelsen dekkes derimot.
SvarSlettJorunn: Dette var jammen nyttig info, for der har jeg prøvd å finne ut hvor grensa går.
SvarSlettJeg visste at den samlede oppskriften (altså helheten/resultatet, så å si) er opphavsbeskyttet, men ingredienslista blir å regne som en idé, da, rett og slett? Interessant!
Kult! Takk:)
SvarSlettÅ, det med prosessbeskrivelser visste jeg ikke! Det er vel vanskelig å finne ut hvor en spesifikk oppskrift kommer fra når det bare er en liste.
SvarSlettForøvrig er det lov å gjengi fra bøker når det dreier seg om sitering, og siden du navngir kilden + ikke skriver av hele boken, men bare én av mange oppskrifter blant flere, er det lov.
(Ja, jeg er copyrightnerd.)
Toril: Da er det bare å kokkelere i vei!
SvarSlettKristin: Ja, var ikke det snedig? Jeg tenkte for øvrig at jeg kunne redde meg innenfor sitatretten ved å kreditere og sånt, men strengt tatt skal man jo innhente tillatelse. Men dette med prosessbeskrivelse var virkelig ny info. Opphavsrett er interessante greier, og man lærer stadig noe nytt.