tirsdag 19. april 2016

Quo vadis, bloggen?I år er det sannelig ti år siden denne bloggen så dagens lys, og hele tolv år siden jeg oppretta min aller første blogg (et nokså famlende forsøk på en yahoo-plattform, av alle ting). Ti år med Hannes hjørne! Da kan en fort gripe til klisjeer som at tida flyr i godt selskap, gitt. Men sannheten er vel snarere at partyformen er i ferd med å dabbe litt av. Når jeg ser på oversikten i høyremargen her, var nemlig 2009 mitt mest aktive år, med 172 innlegg, mange kommentarer og gode samtaler. 

Det var på den tida vi snakka om bloggosfæren, det myldret av bloggere i alle aldre og mangfoldet var stort. Rosabloggerne var på langt nær det fenomenet i de er i dag, i stedet var det bloggere i alle regnbuens farger, vi dannet nettverk, kommenterte og anbefale hverandre. 

Jeg er ikke nødvendigvis noen tilhenger av å sette folk i bås, men hvis vi først skal gjøre det, sånn for moro skyld, var det for eksempel feministbloggere, minoritetsbloggere, skolebloggere, trosbloggere, musikkbloggere, humorbloggere, bokbloggere og litt-av-hvert-bloggere. Blant annet. Mye annet, altså! 

Hver dag sjekka jeg Google reader (R.I.P) for å holde meg oppdatert på de mange bloggene jeg fulgte. Aktiviteten var høy på hvert blogginnlegg, vi kommenterte og delte hverandres ting. Etter hvert dalte kommentaraktiviteten inne på selve bloggene, i takt med at blogginnlegg i økende grad ble delt på Facebook og Twitter, og diskusjonene ble tatt der i stedet. Og gradvis ble også selve meningsytringene flyttet over til FB og Twitter. Noen av de aktive bloggerne fra den tida holder det fremdeles gående, men mange har også gått mer eller mindre i dvale, undertegnede inkludert.

I fjor skrev jeg bare ett eneste innlegg på denne bloggen. Det ligger ikke noen dramatisk avgjørelse bak dette – det var en helt naturlig, gradvis nedgang fordi jeg ikke hadde den samme trangen til å blogge lenger. Samtidig ville jeg ikke erklære bloggen for ferdig og avslutta. Det kan jo hende at jeg får lyst til å øke frekvensen igjen. 

Denne bloggen er en litt-av-hvert-blogg. Jeg tar utgangspunkt i mitt yndlingstema meg selv, men jeg skriver også om jobb, fag, film, språk og annet jeg måtte være interessert i. Jeg tok tidlig avgjørelsen om at jeg ikke skulle avgrense den til bare ett tema, for da måtte jeg ha lagd så mange forskjellige blogger for å få sagt det jeg ville. I stedet bruker jeg etiketter for å skille mellom de forskjellige typene innlegg. Jeg har for eksempel en etikett for skolerelaterte innlegg, en annen for adopsjon og en tredje for dikt.

Jeg bestemte meg også for at jeg ikke ville ha reklameinntekter eller andre bindinger. Bloggen skulle utelukkende være der for skriveglede, kommunikasjon og eget uttrykksbehov – og litt som en ventil for ting som måtte ropes høyt ut i cyberspace. Kanskje jeg bør begynne å rope litt her inne igjen, også, ikke bare i hurtigversjonene (som Facebook og Twitter), for bloggmåten å skrive på er annerledes fra FB-måten. Jeg liker jo å skrive. Jeg organiserer hodet mitt ved å skrive. Jeg pleier å gnåle om at jeg ikke kan vite hva jeg mener før jeg leser hva jeg skriver. Så det er kanskje på tida at jeg tar rede på hva jeg mener igjen? 

Dette blogginnlegget er skrevet i forbindelse med et kurs jeg deltar på: Smart læring ved NTNU. 


9 kommentarer:

Maria sa...

Jeg tror jeg begynte å lese bloggen din i 2008, så da traff jeg tydeligvis høydepunktet. Jeg titter fortsatt innom en gang i blant for å se om det har kommet noen nye innlegg (RSS-lesere er for pyser). Jeg savner bloggosfæren, jeg, og Hannes Hjørne spesielt :)

Hanne sa...

Så hyggelig at du kommer innom, Maria! Jeg savner også gamle bloggetider av og til. Kanskje det kommer et oppsving igjen?

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Hallo! Fant nettopp bloggen din, liker den veldig godt!

Hanne sa...

Så hyggelig, Marie - velkommen skal du være. :)

Mariann T. sa...

Jeg savner den gamle bloggosfæren litt, jeg. Men jeg er ikke akkurat aktiv lenger, selv, og ikke flink til å sjekke gamle blogger, heller ;)

Unknown sa...

låne! låne!! låne!!!
Leter du etter et anerkjent og akkreditert privat lån selskap som gir lån for livstids mulighet. Vi tilbyr alle typer lån på en veldig rask og enkel måte, personlige lån, billån, boliglån, studielån, virksomhetslån, investeringslån, gjeldskonsolidering og mye mer. Har du blitt avvist av banker og andre finansinstitusjoner? Trenger du et konsolideringslån eller et boliglån? Ikke se lenger som vi er her for å gjøre alle dine økonomiske problemer til en fortid. Vi låner midler til enkeltpersoner og selskaper som trenger økonomisk assistanse med en hastighet på 2%. Ingen personnummer er påkrevd og ingen kredittsjekk kreves, 100% garantert. Jeg vil bruke dette mediet for å informere deg om at vi gir pålitelig og støttende hjelp, og vi vil gjerne tilby deg et lån.
Send oss deretter en e-post til: (victoriaemmanuelloan@gmail.com) for å søke om lån

Chhang ki sa...

good paper for christmas day
Google Best Christmas wrapping paper
Google best quality wrapping paper
Google best christmas wrapping paper 2018
Google hallmark wrapping paper

gina morgan sa...

Mitt navn er Valeria Marco 6 måneder siden min virksomhet skjedde, jeg hadde ikke noe håp om å få virksomheten min til å bli igjen. Jeg prøvde å låne penger fra banken, men jeg hadde ikke nok penger på kredittkortet mitt og ingen eiendom som sikkerhet for å få et lån, da en veldig nær venn av min Camila Diego, introduserte meg til en ekte låneutlåner via internett som heter GINA MORGAN LOAN COMPANY LTD. Denne kvinnens lånefirma var i stand til å gi meg et lån på € 160.000 uten noe som sikkerhet eller kredittkort, men hun ga det til meg på tillit. Så vennene mine sa jeg til meg selv hvorfor jeg var egoistisk, så jeg bestemte meg for å dele denne informasjonen med alle. Hvis du trenger et lån fra en pålitelig lånegiver, kan du kontakte Gina Morgan via e-posten hennes: ginamorganloancompany@gmail.com eller Whatsapp-nummer @ +19592022005