onsdag 6. juni 2007

Hannes litterære kanon


Jeg er glad i bøker og leser mye - sånn omtrent to bøker i uka, i snitt. Og jeg er en ihuga gjenleser, altså en som liker å lese samme bøker flere ganger. Noe av grunnen er kanskje nettopp at jeg leser såpass raskt. Like mye skyldes det nok trangen til å se hvordan det går med gamle kjente. Etter en stund tar jeg meg i å tenke at, nei, nå må jeg se hvordan det står til med Inger fra Fredrikstad og hennes ulykkelige kjærlighet, og før jeg vet ordet av det har jeg plukket ned "Sangen om St.Croix" fra hylla for femte gang.

Jeg er også glad i lister. Det er moro med lister, selv om de sjelden bør ses på som absolutter. For det er veldig fort gjort å glemme noe, eller legge for mye vekt på noe annet. Så også med den norske litterære kanon fra en en fagjury nedsatt av Litteraturfestivalen på Lillehammer.
Jeg innrømmer glatt at det er flere av bøkene på den lista jeg ikke har lest. Likeledes er det er mange jeg har lest, men virkelig ikke klarer å opparbeide meg noen begeistring for.

Derfor iler jeg til med min egen liste. Her er de norske bøkene jeg synes at alle bør ha lest. Rekkefølgen er tilfeldig, og det er ikke bare mulig, men svært sannsynlig, at jeg har glemt noen av favorittene mine. Men et godt utgangspunkt er det i hvert fall.

1. St.Croix-trilogien – Gerd Brantenberg
2. Jonas – Jens Bjørneboe
3. Bak skapet står øksen – Torborg Nedreaas
4. Egalias døtre – Gerd Brantenberg
5. Hilal – Torgrim Eggen
6. Constance Ring – Amalie Skram
7. Hvite Niggere – Ingvar Ambjørnsen
8. Zikzak – Odd Eidem
9. Skråninga – Carl Frode Tiller
10. Skammen – Bergliot Hobæk Haff
11. Oda – Kjetil Bjørnstad
12. Sigrid-trilogien - Vera Henriksen
13. Sju undringens mil – Einar Skjæraasen
14. Vandre med vers – Halldis Moren Vesaas
15. Samlede dikt – Arnulf Øverland
16. Samlede dikt – André Bjerke
17. Samlede dikt – Inger Hagerup

3 kommentarer:

Toril sa...

Imponerende hvor mye du får lest! Jeg får knapt nok lest helgemagasinet til Dagbladet- forresten tror jeg kanskje påskenummeret fremdeles ligger halvlest på do... Men jeg har lest mye i perioder, men jeg leser stort sett ikke litteratur som ble skrevet før 1980 (med unntak av en på din liste, Egalias døtre!) og hvis boken ikke har grepet meg på side 28 ("grepet" som i "MÅ bare lese litt til NÅ!"), gidder jeg ikke fortsette. Min mor påstår jeg går glipp av stor litteratur på den måten, jeg sier at jeg får gode bokopplevelser av det!

Og alt dette skrev jeg bare for å si at hvis du ikke har lest Ragnar Hovland, så er det på tide!

Klem, Toril

rikke sa...

Du har glemt Muscat av Kristin Valla. Skikkelig tullete av deg å glemme favorittboken din!


hihihi :D

Hanne sa...

Rikke: Å du verden, tenk om noen tar deg på alvor! Muscat er en av de aller dårligste bøkene jeg noensinne har lest. For å sitere Dorothy Parker: "dette er en bok som ikke bør legges bort. Den bør kastes med stor kraft".

Toril: Av en eller annen grunn er Ragnar Hovland et sort hull i min leseliste. Men jeg trenger sommerferiebøker, så takk for påminnelsen!