tirsdag 26. august 2008

Mannlige tenkere og kvinnelige talere

I et samfunn hvor stadig færre insisterer på å understreke forskjellene mellom lege og kvinnelig lege, prest og kvinnelig prest, er det godt at noen går foran med et godt eksempel for å bevare de små nyansene.

DENVER (Dagbladet.no): Barack Obamas ektefelle skulle toppe kvelden på den viktige første dagen av demokratenes landsmøte, og mange mener hun lyktes.
Blant dem var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV), som fikk se talen på nært hold i 05-tida i natt norsk tid.

Han møtte Dagbladet.no utenfor Pepsi Center i Denver like etter at Michelle Obama hadde gått av talerstolen, og sitret av begeistring etter den følelsesladde opptredenen.

- Absolutt briljant. Hun er den beste kvinnelige taleren noe sted i verden, og gjorde alt riktig, var Solheims spontane analyse, som var på linje med mange amerikanske kommentatorer i natt.


Så hyggelig at Erik Solheim vet å sette pris på talere i Kvinneklassen også.
Og vel så hyggelig at vi blir gjort oppmerksom på at det eksisterer en egen klasse for kvinnelige talere. Det var på høy tid, sånn at vi kvinner også får mulighet til å delta - på vårt nivå, lissom, og til tross for våre åpenbare hindringer. Litt som Paralympics, egentlig.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Hobby-feminist:
Utrolig hvor mye man kan legge i munnen på andre bare for å finne en unnskyldning for medlidenhet fra andre... Er du ensom? Føler du deg helt ÆRLIG undertrykt? Bloggen din hadde holdt litt mer vann for 30 år siden, men i det 21.århundre(om du ikke har sett på kalenderen på EI stund), i et land som i dag regnes for å være et av verdens mest likestilte.

Bloggen din er like meningsløs som det ville vært om jeg skrev en blogg som omhandlet at menn er fysisk sterkere enn kvinner:/

Hanne sa...

Kjære anonym: Hobby-feminist? Jeg regner med at det hadde vært bedre om jeg hadde vært proff-feminist, og det beklager jeg. Men til gjengjeld klarte jeg jo å fyre opp deg godt og grundig med den meningsløse bloggen min, så noe fikk vi jo ut av det begge to. Ha en god og magesyrefri natt.

Anonym sa...

Fikk jo voldsom lyst til å kommentere anonym her. Men det er jo nesten slik at energi kan man få på mange måter, og måten anonym kommenterer på er klassisk i så måte...Ja, "er du ensom?" hehe..Så relevant. Og for en klassisk måte å nærme seg kjønnsrolledebatten. Ikke rart hele greien står i stå- Nei, likestillingsdebatten er ikke over, bare sjekk skilsmissestatistikken og du forstår at det må jobbes mer.

HAnne, du har jo absolutt ett poeng. Jeg elsker menn, menn elsker meg,men jeg er fremdeles opptatt av likestilling, begge veier. Og da er det interressant å se hvordan Erik Solheim velger å uttrykk seg her. Det avslører nettopp det som er så utrolig utbredt og som er en utfordring for at hele likestillingsprosessen skal taes til det neste nivå, vi må luke vekk fordommene. Det gjelder som sagt begge veier. Som f.eks den evige gjengangeren jeg ofte hører , at menn er kjedelige og bare opptatt av fotball.Hehe..Ikke sant. Takk og lov for det..

Hanne sa...

Sol: Ja, det er litt fascinerende å se hvordan et tilsynelatende meningsløst innlegg kan gjøre noen så inn i gamperæva forbanna. Det bekrefter nok kanskje hele problemstillingen. Og for at det ikke skal være noen tvil om det: Jeg har heller ingen aversjoner mot menn som sådan. Men det hadde vært hyggelig å komme til det neste nivået, som du også nevner. :)

Anonym sa...

Jeg er ganske sikker på at Erik Solheim har hørt flere taler enn de aller fleste. Hvis han mener at menn, generellt er bedre talere enn kvinner, ligger det nok noe i det.

likestilling handler ikke om at begge kjønn skal være like gode i alt. det handler om at de får muligheten til å være det.
så hvis faktum er at det er flere dyktige mannlige talere, enn kvinnelige, ja så er det sånn da.
still heller spørsmål om hvordan vi kan forandre situasjonen.
likestilling vil aldri gå fremover når feministene legger fokus på kritikk istedet for konstruktivt arbeid.

Hanne sa...

Anonym: Vi har nok en svært forskjellig definisjon av hva som er "faktum" og hva som bare er synsing og god, gammeldags sjåvinisme.

Interessant, for øvrig, at du fastslår hva Solheim egentlig mente med uttalelsen sin. Er det deg, Erik?

Toril sa...

Hei Hanne!

Jeg syns det var konstruktivt av deg å påpeke dette, for nå vet både Erik og alle andre at dette er noe de bør tenke gjennom for å ikke komme helt i bakleksa når det gjelder likestilling:-)

Toril

Hanne sa...

Takk for det, Toril. :)

Anonym sa...

Dette var godt skrevet til å være fra en kvinne, Hanne! :)

Hanne sa...

Mr. Daler: Høh!