onsdag 26. januar 2011

Jeg roper med siste pust av min stemme

Vi sto tett-i-tett på Youngstorget i dag, Storebror (10), jeg og flere tusen andre. Til minne om gutten som løp for livet med hatet i hælene.

For ti år siden satt jeg hjemme og så nyhetene med en ganske nyfødt guttebaby i fanget og gråt og gråt mens jeg lurte på hva slags samfunn han skulle vokse opp i. Jeg tenkte på ansvaret vi har, hver eneste en av oss, for å si ifra om at dette er ikke greit, dette angår oss alle sammen, uavhengig av farge på hud, hår og pass. Og at vi kan ikke leve med å holde kjeft, snu oss bort, glemme eller teoretisere hele problemstillinga. Det er så hjertet brister. En femten år gammel gutt.

Og nå, ti år etter, er det så mange andre som fremdeles kjemper for livet, selv om det ikke nødvendigvis er så tydelig og så grotesk som det som skjedde på Holmlia den kvelden for ti år siden. For hva med den såkalte hverdagsrasismen (rar betegnelse, synes jeg), den som ligger og lurer bak unnvikende blikk, grumsete vitser, overbærende smil og tankegangen bak “vi” og “dem”? Hva med alle hendelsene som blir bortforklart med at det umulig kan dreie seg om rasisme? Hva med alle som ikke defineres som seg selv, men som en del av en gruppe? For ikke å snakke om debattklimaet, som har hardnet betraktelig i løpet av de siste ti årene.

Altfor passende da, at mottoet for fakkeltoget var Glem ikke!
Jeg måtte søke opp diktklassikeren Du må ikke sove av Arnulf Øverland, og plutselig kom jeg over en versjon som gjorde enormt inntrykk, men som lenge var tapt for meg: Albino Slugs versjon av diktet, lest av Arnulf selv, men tonesatt av dette punkelektronikaprogmetalaktige bandet. Jeg fikk den på kassett av en studiekamerat i Volda (takk, Håvard!) men kassetten forsvant. Nå er versjonen plutselig her, på nett. Komplett med tung bakgrunnsmusikk og Arnulfs rare, skarrende riksmål.

Det er fint. På en skikkelig, skikkelig vond måte. Allerede i 1936 sa Arnulf Øverland at du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.
Og fremdeles, søttifem år senere, er det nødvendig å rope at du har ikke lov til å gå der og glemme!

Du har heller ikke lov til å la være å høre på absolutt hele denne (og det er en mild, men bestemt ordre):

21 kommentarer:

Katrine sa...

Vi var der. Jeg må si jeg syns apellen til Fabian slo Jens og Kristin ned i støvlene. Han var mye tøffere, trakk det over fra ekstremime til (jeg vet du misliker begrepet)"hverdagsrasisme" og utfordret og ansvarliggjorde hvermansen for passiviteten som gir rom for grums og ekstremisme, bl.a. ved å parafrasere Øverland, men også med egne, gode formuleringer. Go Fabian!

Hanne sa...

Pokker altså, vi gikk rett før Fabian. Måtte rekke bussen hjem, og det var tross alt skolekveld for den unge mannen. Der gikk vi med andre ord glipp av noe?

Storebror konkluderte for øvrig med følgende fra Youngstorget: "Kristin Halvorsen var litt bedre enn Stoltenberg, for hun virka så mye mer sinna. Og interessert."

(red.anm. tror han mente engasjert)

Anonym sa...

Fin denne snutten!! Sønnen skal til Polen med klassen i April. Skal tipse han om denne.:)
Var på Youngstorget selv i dag. En nødvendighet!!!

Hanne sa...

Anonym: Så bra! :)

Magne D. Antonsen sa...

Hei, Magne fra VG Nett her. Jeg har lagt innlegget ditt inn som dagens anbefaling nederst på VG-forsiden under Lesernes VG.

Anonym sa...

Man snakker om at en aldri vil glemme dette drapet. Likevel virker det som om alle glemmer det mellom hvert "jubileum", hehe.

Kanskje fordi ett drap er ubetydelig i mengden mennesker som dør hver jævla dag?

Hanne sa...

Anonym:
Jeg vet at jeg ikke har glemt det, jeg tenker på både dette drapet og flere lignende hendelser og trenger egentlig ikke noe fakkeltog for å huske det for eget vedkommende. Jeg skriver mye om rasisme og andre fordommer.

Et drap blir aldri ubetydelig. Ikke for dem det angår. Når det er et hatdrap som dette, angår det alle.

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Hanne sa...

Jeg fjernet linken anonym la her kl 22.14. Hvorfor? Fordi jeg ikke er interessert i å linke til nynazistiske band og liknende dritt på bloggen min.

Det burde vel egentlig være ganske åpenbart.

Merel sa...

Takk, Hanne! Jeg kunne dette diktet utenat da jeg var barn (jeg har jo fortalt at jeg var en boknerd), og det er som med demente eldre og salmevers: Det man en gang pugget uten imponerende mye innsikt og ettertanke, smeller rett inn i det ubevisste når man hører det igjen. Jeg ble i hvert fall (nesten) blåst av stolen her.

Anonym sa...

Heldig er den norsklæreren som ikke hadde fått med seg denne versjonen, og så finner den her bare et par uker før Øverland står på ukeplanen. Takker og bukker.

Hanne sa...

Merel:
Jeg leste også mye Øverland i oppveksten, men det var nok mest på ungdomsskolen og videregående. Jeg ble ikke presentert for ham før i åttende klasse. Men da var det gjort - Pusurboka mi ble skriblet full. :)

Livet leker:
Så kjekt! Du er for øvrig den andre norsklæreren i dag som sier akkurat det. :)
Det er en sterk versjon, og en ekstra bonus med Øverlands kommentarer før og etter. Bonusspor, rett og slett!

Anonym sa...

Flott skrevet. Nei til rasisme.Sosialist? Kult!

Anonym sa...

Det er altfor lett å snakke om andre bak ryggen på den det snakkes om og det som jeg synes er mest skremmende, er at folk ikke ser ut til å forstå at det å snakke om noen på en negativ måte bidrar med dårlig atmosfære og kan lett føre til rasisme, mobbing osv.

Anonym sa...

Jeg hørte på hele, vet ikke om jeg hadde gjort det om du ikke hadde lagt inn en mild oppfordring ;) Utrolig bra. Og de siste 30 sekundene var virkelig prikken på i-en.

Toril sa...

Frysninger. Av diktet og musikken, og av at du stikker i det vonde, det som jeg egentlig prøver å ikke tenke på fordi det gjør vondt, men som jeg MÅ tenke på fordi dte angår oss. Takk.

metron sa...

Jeg ser at du har vært inne og lagt til flere kommentarer siden jeg sendte mitt innlegg for to dager siden. Derfor sender jeg innlegget mitt på nytt, for jeg regner med at dette bare var en glipp fra din side. Eller var kanskje ikke innlegget mitt politisk korrekt nok?

**
Jeg bare lurer på en ting - alle dere som gikk i tog og demonstrerte mot rasismen; hvor var dere alle de gangene nordmenn har blitt drept eller skadet av innvandrere de siste 20 årene? Går rasisme for dere kun fra hvite mot mørkhudede? Var ikke disse nordmennenes liv like mye verdt som Benjamins liv? Er ikke rasismen fra mørkhudede mot hvite like jævlig? Jeg synes det grenser til hykleri når dere stiller i fakkeltog for en mørkhudet som ble drept, samtidig dere driter i alle nordmenn som har blitt drept og skadet av mørkhudedes rasisme! For antallet nordmenn som har blitt drept eller har fått ødelagt livet sitt etter rasistiske angrep fra mørkhudede, er nemlig adskillig større enn antallet mørkhudede som har blitt drept eller skadet av nordmenn!

Merel sa...

Metron, du henvender deg til "dere". Alle de som går i fakkeltog, er enkeltindivider. Det samme gjelder alle som sitter hjemme i sofaen og synes verden er stor og skummel. Jeg (som bare kan snakke for meg selv) kan jo prøve å hjelpe deg på veien til forståelse (hvis du er ute etter å forstå) ved å forklare at jeg synes ethvert drap er et for mye. Mange med hvit, svart eller brun hud blir drept av andre grunner enn at huden er hvit, svart eller brun. Det er alltid galt, alltid opprørende. Men et rasistisk motivert drap er enda mer opprørende enn et drap i affekt (f.eks. sjalusidrap) fordi den som blir offer, ikke regnes som individ lenger, men bare som representant for en gruppe. Og det strider mot alt jeg tror på.

Hanne sa...

metron:

Jeg har ikke "lagt til" noe som helst, kommentarfeltet mitt er åpent. Jeg sletter imidlertid innlegg som er ufine, rasistiske eller på annen måte grovt krenkende, og innlegg som linker til slike sider. Jeg gidder ikke gi link-love til nettsteder eller organisasjoner som fremmer hat - og ja, det er helt uavhengig av hudfarge. Hvis du er den anonyme som la inn nynazistisk link, er det altså derfor du ble sletta. Hvis det er politisk korrekt, er jeg ikke flau over det. Dette er min blogg.

For øvrig synes jeg problemstillingen din er tullete og et utmerket eksempel på den "vi" og "dem"-tenkingen som enkelte driver med.

Hatvold og hatdrap skal man ta avstand fra uansett hvem som står bak det, og jeg kan ikke se noe som helst hykleri i det - men kanskje du definerer hykleri på en helt annen måte enn både ordbøker og folk flest.

Tror du virkelig jeg hadde heiet eller trukket på skuldrene om en rasistisk fundert gruppe fra et afrikansk land hadde drept en hvit gutt? Gi meg et konkret eksempel på et rasistisk motivert drap utført av mørkhudede, så skal jeg med største soleklarhet ta avstand fra det. Jeg skriver mye om fordommer og diskriminering, og du skal ikke lete lenge før du ser at jeg ikke diskriminerer i den sjangeren der.

Det jeg imidlertid IKKE gjør, er å dømme enkeltindivider på bakgrunn av den jævla sterotype tankegangen du legger opp til. Dermed slipper for eksempel alle norske menn å stå til ansvar for den noe snodige kommentaren du la inn her.

For øvrig synes jeg merel svarte deg godt.

Renate sa...

Det er ikke lett å bli kvitt "hverdagsrasismen" når til og med lærebøker i skolen dytter hverdagsrasisme på elevene. De skriver ting som "Vi blir stadig mer vant til fremmede kulturer".

Hvem er "vi"? og hvem er de "fremmede"?

Synes også det er skremmende med økende islamofobi og kulturisering. Om en person plutselig dreper hele familien sin, og denne personen tilfeldigvis er muslim, likt det som skjedde på Mortensrud, blir det automatisk konkludert med at det er sånn religionen og kulturen er. Man burde være forsiktig med slikt.

Hanne sa...

Renate:
Veldig godt poeng jfr lærebøker, der sendes det mange (mer eller mindre subtile) signaler. Jeg blir så glad når sånt påpekes.

Og ja, en av de skumle tingene med slik generalisering, er at vi skaper fiendebilder og lar enkeltpersoner bli representanter for hele grupper.