onsdag 4. februar 2009

Der kleine Maulwurf

Nylig hadde jeg en skikkelig mimrerunde på Youtube med barne-TV fra gamle dager. Barbapappa, Paddington, Colargol, Den lille muldvarpen, Lekestue og mye annet. Ungene syntes det var ganske stas - og tidvis ganske eksotisk - å se snutter av det mamma så på TV da hun var liten.

For mamma var liten i gamle dager, helt tilbake i forrige århundre, da NRK hadde TV-monopol og det ikke engang var barne-TV på mandager (helt sant, da var det noe sånt undervisningsopplegg i stedet), og vi fikk se Disneyfilmer bare en gang i året og det verken fantes DVD-plater eller PVR-bokser. Noen av oss hadde svenskeantenne og fikk utvidet vår horisont med Fem myror är fler enn fyra elefanter, Trazan apanson og hun derre heksa som hadde ei ugle på taket og fikk lang nese når hun lot som hun skjønte fremmeord. Noen som husker henne?

Storebror falt pladask for den lille muldvarpen, og særlig denne episoden. Han ble faktisk rørt til tårer. I dag så vi den igjen, og nok en gang ble den lille mannen helt myk i det store hjertet sitt. Skjønner ikke hvem han har det etter, for ingen av foreldrene hans er lettrørte (host).

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, strolling down memory lane... :)
Jeg skrev brev til nrk på farmors den gang ikke så gamle skrivemaskin (nok en ting barna våre ikke har opplevd) og spurte hvorfor det ikke kunne være barnetv på mandager også. Fikk sågar svar - at det koster mange penger å lage barnetv og det derfor ikke kunne være noe for barn hver dag. Litt andre tider nå med nrk super halve døgnet :)

Camilla sa...

Så koselig, gir mange gode minner :o) Tenk at det fantes en tid der det ikke var barne-tv om mandager.

Hvordan kan man legge inn video rett i bloggen? Jeg har prøvd, men får det ikke til.

Hanne sa...

Kristina: Så morsomt at du har sendt brev (maskinskrevet!) til NRK om akkurat det med mandagssendinger. Det er litt andre tider nå, ja. Ungene nå opplever TV-en som en stor buffet.

Camilla: Til høyre for filmen som vises på Youtube, står det en kolonne med "embed". Jeg kopierer den lenken og limer den rett inn i innlegget mitt. Veldig greit. Men om du ikke får det til, er det kanskje noen innstillinger du må endre på bloggen?

Anonym sa...

Ååå, min seksogethalvtåring har blitt fôret med The Clangers (Romlingane), Kalles Klätterträd og denslags på dvd (eller god, gammeldags VHS) gjennom oppveksten, til glede for både foreldre og barn.

Hennes uhildede mor (altså meg) mener å kunne observere at hun har lært seg å sette pris på langsomheten i gammel barneTV. I en Kalle-episode kan man f.eks se Kalle gå ned to kvartaler, og heiser opp buksene på hjørnet, uten hverken voiceover eller bakgrunnsmusikk eller heftig krøssklepp. Det er deilig Amish-barneTV, det!

Hanne sa...

Katrine: Hihi, snakker om retro-TV! Det er virkelig helt påfallende hvor annerledes tempoet er i de gamle seriene. Det er ikke altav det gamle som fenger ungene mine, men noe av det slo altså virkelig an. Det er koselig å se.

Anonym sa...

Hanne: Det med tempoet er ganske mye tilvenning, tror jeg. I hvert fall hvis det er BRA og treigt. Dårlig og treigt funker uansett ikke.
Gjennom kontakter i Tsjekkia (og Russland) har vi vært så heldige å få en jevn strøm av Krteček-effekter de senere år (Krteček uttales visst omtrent som [Kritsjekk], altså den Lille Muldvarpen). Da jeg var i Berlin for et år siden fant jeg Krteček-puslespill fra Ravensburger i en butikk ved Alexander Platz. Stor stas.

Dreamgirl sa...

Ååååå, muldvarpen :) Herlig gjensyn det der

Anonym sa...

Jeg fikk klump i halsen jeg nå!! :-D

Takk for deling av gode minner!!

Hanne sa...

Katrine: Helt sant, bra og treigt fungerer fint. Da faller ungene godt inn i tempoet uansett. Og jeg kjenner at jeg virkelig ønsker meg noen Krteček-effekter, altså.

Ellinor: Ikke sant? Gamle helter blir som nye.

SerendipityCat: Velkommen i lettrørt-klubben. :o)

Anonym sa...

Mimre-mimre =D
Ja, hun heksa husker jeg. Hun het Hedvig Høk. Du finner henne på youtube under "Från a til ö". Husker jeg synes uggla på taket var litt skummel ;-)

Hanne sa...

Hedvig Høk! Åh, tusen takk, kusine!!! Godt at det er noen som husker henne. Folk ser bare forvirrede ut når jeg nevner det, jeg begynte nesten å lure på om jeg hadde fabrikert hele minnet. Nå ble jeg glad. :o)

Stina h. sa...

Muldvarpen ja :)

Anonym sa...

Søte, lille muldvarpen! Og nå er
Max også hekta, hi hi. Takk for tipset!