onsdag 18. april 2007

Vokt deg for kjerringa

Her myldrer det av barn i alle aldre. Bittesmåttinger som vingler fortrøstningsfullt avgårde med engstelige foreldre halsende bak, førskolebarn som tar sine første, stolte tråkk på tohjuling, rabbagaster med grus i luggen og skateboard under skosålene og fnisende skolebarn som leker en slags flørtesisten rundt hushjørnene. De reker rundt i store horder, og smetter møkkete og andpustne hjemom for å få ei brødskive i neven eller forhandle om innetidene. Skjettenbyen er et barneparadis, på en litt sånn søttitallsaktig måte.

Mye av tryggheten ligger i at borettslaget vårt er såkalt bilfritt. Vi har en bilvei med 30-grense som deler oss sånn cirka i to, med oddetallsrekkehusene på den ene siden og partallsrekkehusene på den andre. Ungene skal nå et visst ansvarlighetsnivå før de får besøke venner på den andre siden uten tilsyn. Alle andre veier i boligområdet er i utgangspunktet bilfrie, og må man av nødvendige grunner kjøre inn, skal det skje i gangfart.

Det er ingenting som avdekker min indre kjerring raskere enn hodeløse tullinger som råkjører i stikkveiene. Hva som er gangfart kan alltids diskuteres, men når du aksellererer og skifter gir både en og to ganger, er det IKKE gangfart.
Jeg kjenner at jeg foretar et slags hamskifte à la Supermann, bortsett fra at jeg stikker innom boden for å iføre meg forkle, hårruller, fornuftige sko og verdens største kjevle (vi snakker i overført betydning, men jeg tror virkelig jeg skal vurdere den kjevla - eller kanskje et balltre).

I dag kommer jeg gående med Lillesøster i vogna for å hente Storebror på skolen. Plutselig blir jeg avskåret av en rød, rånete Opel som rygger innover stikkveien i en fart som ville fått Solberg-brødrene til å fremstå som engstelige søndagskjørere. Og vi snakker rygging!
Innerst i stikkveien hopper ei jente i 19-årsalderen kjekt ut, tar opp en jevnaldrende passasjer og er på vei ut igjen. De har sett meg. Jeg signaliserer at de skal stoppe. De gir gass. Jeg stiller meg foran bilen. De vrenger harrymobilen sin ut forbi meg og vogna (vi er fremdeles på en smal gangvei og det er hårfine marginer) og GIR GASS! Mens de ler!

Så hør her, du altfor dumme sjåfør med den altfor store selvtilliten. Du som ikke skjønte at jeg var iferd med å gjøre deg en tjeneste, ved å advare deg mot å råkjøre på gangveien og risikere å få barnedrap på samvittighet og rulleblad. En ting er at du råkjørte i første omgang. Noe helt annet er at du utviste en sånn skammelig mangel på innsikt.
Jeg vet hvem du er. Det tok meg atten minutter å finne ut. Jeg vet hvor du bor. Jeg vet hvem foreldrene dine og storebroren din er. Jeg har snakket med folk som kjenner deg. Jeg har bilnummeret ditt, og i morgen får politiet en telefon. Kanskje foreldrene dine også, for du bor fremdeles hjemme.

Jeg har kjerringlisens og nøler ikke med å bruke den.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Deilig å lese!! Ikke om råkjøringen, altså, men at du er en skikkelig kjerring :-) Ansvarsløse drittunger bør få vite hvor skapet skal stå! :-(

Cecilie

Toril sa...

Stå på, kjerring! Hvis ingen forteller folk hvordan de bør oppføre seg, så kan man heller ikke vente at de oppfører seg!

:-) fra en kjerring i Bergen...

Hanne sa...

Kjerringer over det ganske land, foren dere! :o)

Politiet skal oppsøke den såkalte sjåføren og ta en prat med henne. Håper det setter igang noen tanker, men man vet aldri. Mot dumhet kjemper selv ordensmakt og gudene forgjeves.

rikke sa...

kick ass, Hanne! Fyttigrisen for noen drittunger. Hvis det går an å overføre dr. Mengele-filosofien min til å gjelde for kjøring også, så kjenner jeg at det også skal med på partiprogrammet vårt. Ikke at vi trenger et partiprogram, siden vi skal være 'diktatorske', men nå merker jeg at jeg sporer av. Bra dame, Jahren, så får vi bare håpe det ikke er et tilfelle av perler for dustesvin.

camilla sa...

He,he. Det er lov å gi beskjed. Hilsen en kjerring som har en klissvåt nabounge på kjerring samvittigheten:-). Han slo en liten gutt og lo da han fikk kjeft av meg og jeg holdt på å spyle altanen.............he,he.

Hilsen (sitat fra Scott på 10år)hun sure i tredje;-)

Anonym sa...

Thanks Hanne. Who knows, maybe you saved one of my kids.

Kari