onsdag 14. november 2007

Lure voksenting jeg har lært

Noen av oss går rundt i verden med jobber, barn, rekkehus og tillitsverv og føler fremdeles at vi lurer alle ved å leke voksne. For vi vet jo med beklemmende sikkerhet at vi er lurvete, rørete og inkompetente på nær sagt alt som Skikkelige Folk driver med. Og med Skikkelige Folk mener jeg selvsagt sånne som moren min, som gikk husmorskole, kan partere og fryse ned både halve og kvarte griser, alltid har kake på lur i fryseren, sverger til produkter som Nylonvask og Melange, husker alle merkedager til absolutt alle som noensinne har vært innom familien, og kjenner oppskriften på goro i søvne.

Men mannen i huset og undertegnede roser oss selv for hvert lille fremskritt som minner om Skikkelige Folk (heretter kalt SF). I år har vi for eksempel klart å sette utemøblene under presenning før de ble dekket av to meter snø (vi har bodd her i sju år, og dette er første året). Neste år slår vi oss kanskje løs med å rake plenen i tillegg.

Jeg merker jo at jeg setter stadig mer pris på sånne SF-ting. Det er merkelig tilfredsstillende å sortere barnas tøy i merkede trådkurver, og påfallende koselig å dekke et pent middagsbord. Samtidig bør jeg nok innse min begrensning i så måte.

Men uansett: På min vei til SF-heten plukker jeg opp små triks og lure ting underveis. Du vet, sånne ”klask-meg-i-panna, hvorfor-har-jeg-ikke-tenkt-på-det-før”-ting, som venninner nevner i en bisetning eller man bare får en åpenbaring på.
Noen eksempler følger her:

* Skal du fryse kjøttdeig, lønner det seg å flatklemme den i pose (nærmest som en gammeldags singelplate, bare tykkere). Da er den lett å stable i fryseren, og den tiner på null komma svisj.

* Sølvtøypuss er noe slitsomt, stinkende griseri. For meg som plutselig arvet et nydelig sølvbestikk, er det greit å oppdage at jeg kan slippe lettvint og billig unna. Trikset? Legg aluminiumsfolie i bunnen av oppvaskkummen, ha i en god neve salt og lunkent vann, og slipp sølvtøyet nedi. Når det lukter promp, er sølvtøyet pent.

* Hvorfor sy opp gardiner når man kan stryke dem opp med sånn kjekk gardinstryketeip? Følger med gardinene fra Ikea, og man kan legge opp f.eks bukser med dem også. Jeg elsker Ikea. Elsker!

*...og apropos Ikea: De har skikkelig god pepperkakedeig. Sammen med pepperkakeformer fra Indiska, har man en fiks ferdig startpakke for juleverksted.

* Verdens mest geniale grytekluter kommer fra EvaSolo. De kan smettes i oppvaskmaskinen når de blir skitne, grepet er suverent og man brenner ikke fingrene (med mindre man slumper til å stikke tommelen inn akkurat der opphengshullet er, men det skal visstnok godt gjøres. Hrmpf.).

* Oppvaskbørsten din kan for øvrig også enkelt og greit vaskes i oppvaskmaskinen når den ser litt ekkel ut og man ikke har en ny i hus.
Jeg er alltid på utkikk etter kjekke (gjerne latterlig enkle) tips som gjør hverdagen og voksentilværelsen enklere. Har du noen? Fortell!

14 kommentarer:

CC sa...

Det der sølvpuss-trikset fikk meg til å ha lyst til å styrte kaffekoppen og skulke jobb og komme meg hjem i en rasende fart for å teste det ut! Jeg hadde allerede begynt å grue meg til jul pga. sølvpussen, men dette gjør jo hele SF-tilværelsen til en lek :-) Takk for at du deler tipsene med ei annen som også stadig prøver å lure omgivelsene til å tro at jeg er SF (trodde det var noe som kom av seg selv når jeg ble 30, men den gang ei!).

Bobbelur sa...

*sniker innom*
En lur ting jeg har lært er at litt maskinoppvaskpulver oppi kaffekanna/-termosen løser opp alle de stygge kaffeavleiringene som legger seg. En dæsj oppi, fylle etter med varmt vann, la stå i ett minutt om du gidder, tøm ut og skylle noen ganger med rent vann. Jæsklade flott kaffekanne etterpå.

Og så har jeg en mikrofiberklut hengende et lurt sted på badet sånn at jeg kan tørke av servant og benk mens jeg tar en kveldstannpuss. Innimellom vrir jeg kluten godt opp slik at den er nesten tørr og tørker av speilet også.

rikke sa...

Siden det var jeg som opprinnelig kom med fryse-ned-kjøttdeig-trikset, følger jeg opp med flere frysetips (jeg er veldig tilhenger av frysing av ting). Man bruker jo for eksempel sjelden en hel purre, men et godt tips er å kutte opp hele likevel og fryse den ned. Da holder den seg frisk, og tar cirka tre sekunder å tine opp. Og hvis man har kjøpt fløte til å lage saus med, for eksempel, blir jo gjerne resten stående til du må kaste den. Frys den ned i terninger, så kan du bare slenge et par oppi neste gang du lager saus. Det samme gjelder buljong. Og nøtter kan man oppbevare i fryseren - de inneholder olje, og blir derfor fort dårlige hvis de står i skapet. Og siste frysetips fra Moe: Sug ut overflødig luft fra alle poser som skal inn i fryseren, så tar de mindre plass. Det er et godt tips for oss som bare har sånn kjøleskapfryser.

Forresten må jeg fortelle at jeg lærte min 62 år gamle mor sølvpusstrikset ditt på lillejulaften i fjor, og jeg tror nesten at det var den fineste gaven hun fikk. Hun gikk bare rundt og måpte av den enkle genialiteten of it all :D

Anonym sa...

Kjøp MAGIC ERASER. Den funker faktisk på det meste. Har ungene tegnet på døra/veggen/lister, eller du har stygge merker på veggen/vasken etc etc. Hold svamp under rennende vann, klem ut alt vannet etterpå og tørk lett over veggen.Jeg bruker mine t.o.m i stekeovn og flater av børstet stål.
Bruken er ubegrenset : )

Hanne sa...

Oi, så herlig når vi deler vår visdom! La det flomme! Jeg noterer ivrig på huskelista mi.

Rikke: Jeg beklager, det var ikke du som ga meg kjøttdeig-tipset. Det lærte jeg fra nettet da jeg var i permisjon med Sverre.
Men frysetips er flott, og her er ett til: Slanter av rødvin fryses i isterningformer, og er ypperlige å ha i sausen.

Lurifak: hvor kjøper man Magic Eraser?

Anonym sa...

Hanne...Magick eraser fra Swiffer kan kjøpes i dagligvareforretninger.
Har de ikke den, så har de sannsynligvis "easy erasing pads" fra Scotch Brite. Jeg har kjøpt dem på Meny. Du vil bli overrasket over hvor effektive disse enkle hvite svampene er. Jeg fikk meg i alle fall en AHA opplevelse.. Lykke til : )

Toril sa...

Åh, sånn har jeg det også! Og fy flate kor SF eg føler emg når eg foreksempel setter en bolledeig- men det går fort over igjen når den ikke hever...

Her er noen triks for SF- wannabes fra meg: Sokker med hull? Bruk dem til å vaske doen med før du kster dem! (Stjålet fra Jon Almås!) Og la det stå en Domestic ved hvert do (Hvis man nå har sånn flaks at det er flere i huset) så er det greit å ta en av sokkene som selvfølgelig også ligger lett tilgjengelig og sveipe over doen sånn rett som det er før man får besøk...

Og apropos besøk: Det er det absolutt beste trikset for å få ryddet og gjort rent! Hvis det i tillegg er noen som skal legge barn eller sove over, må man jo faktisk ta hele huset! Det føles godt etterpå!

Zalo er forresten ypperlig til vask av vask og badekar, hvis du bruker oppvaskkost er det ganske enkelt å skrubbe også. Vi har dessuten brun servant og badekar- slipper litt lettere unna med det!

Og der var det stopp. Ikke så høy SF- faktor her i huset heller, som du skjønner!

U- SF-(u-skikkelige folk) klem fra Toril

Karen sa...

Husker at de mange og store haugene med papir som hadde (og har!) en helt spesiell evne til å dukke opp på alle benkeflater hos mine foreldre var noe jeg ikke ville ta med meg da jeg flyttet og liksom skulle være SF...Og det viser seg at det å sortere posten med EN GANG den kommer, og kaste alt man ikke trenger, mens alt annet finner et nytt og bedre hjem faktisk hjelper...

Hanne sa...

Karen: Oi, der satte du fingeren på et utrolig ømt punkt her i huset. Vi har til enhver tid enorme mengder papir som flyter på bord, benk, i aviskurv og vedkurv, gangen...Jeg gremmes. Teorien er jo grei, den: Sortere og kaste med en gang. Men å gjøre det! Hvordan får man det til?

Karen sa...

Det er viktig å vite hvilke papirer man kan finne på nett sånn som kontoutskrifter etc. før man begir seg på kasting i høy fart...For ellers kan det jo hende at ting blir kastet litt for tidlig...:)

Anonym sa...

Sølvpusse trikset er bra, men jeg har hørt/ snappet opp/ sett/lest en eller annen plass at man ikke skal gjøre dette med sølvtøyet fordi det ødelegges. Saltet ødelegger sølvet. Nå føler jeg meg som en ordentlig gledesdreper :-(
Elin

Hanne sa...

Elin: Jeg har også hørt noen stygge rykter om at salt ikke er optimalt for sølv, men i akkurat dette tilfellet velger jeg å undertrykke mitt infoholiker-behov, og tenker at det jeg ikke vet, umulig kan skade meg -og sølvet mitt. :o)

Helga Marie sa...

Et par år etter alle andre kan jeg jo føye til at jeg har hørt (har ikke så mye sølvtøy selv enda, så har ikke testet dette grundig) er at jo oftere man bruker sølvtøyet, jo sjeldnere trenger det puss! En god grunn til å spise søndagsmiddag med skinnende verktøy, eller?

Anonym sa...

Hei,
aluminiumsfolie og litt salt funker helt utmerket på sølvsmykker også U( de som er ordentlig svarte kan man også gnikke litt med en klut også). Smykkene mine ble som nye.

Denne kjemiske reaksjonen har også vært solgt via tv shop der man skulle legge en aluminiumsplate i vann som fungerte helt "magisk", det de ikke fortalte var at dette funker like bra med salt og alu folie.

Ang hvorvidt det ødelegger sølvet, tror jeg det kun er et problem hvis man gjør det veldig ofte, da kanskje noe av sølvet forsvinner ( men det skjer vel også når man pusser det på annet vis vil jeg tro)