tirsdag 11. september 2007

Dagen derpå - og litt om språk

Dagen etter valget ser det slik ut i min hjemkommune. Noe nedslående, men dessverre ikke uventet. Mye er fremdeles uklart.

I Skedsmo har både Ap, H og Frp kvinnelige ordførerkandidater. Lite oppsiktsvekkende i våre dager, sier du? Jeg er enig. Men på nettsidene til Romerikes Blad kunne man finne denne hovedsaken før valget (jeg siterer tittel og ingress):

Kvinnekamp i Ap-bastionen
LILLESTRØM:
Tre kvinner krangler så busta fyker. Særlig om eiendomsskatt, konkurranseutsetting og eldreomsorgen. Det er nerver på høykant i valgkampen i Skedsmo.


Hm. "kvinnekamp", "krangler så busta fyker" og "nerver på høykant".
Praktisk øvelse: Spør deg selv om hvordan ordbruken ville vært om det var tre mannlige ordførerkandidater.
Ville den sett sånn ut?

Mannskamp i Ap-bastionen
LILLESTRØM:
Tre menn krangler så busta fyker. Særlig om eiendomsskatt, konkurranseutsetting og eldreomsorgen. Det er nerver på høykant i valgkampen i Skedsmo.


Og i dagens avis:
"Hvem som er best på forhandlinger og har den største porsjonen kvinnelist, vil kunne avgjøre hva Skedsmos ordfører de neste fire åra vi hete"

La oss et øyeblikk se bort fra den ubehjelpelig dårlige setningskonstruksjonen, og heller ta en titt på ordet kvinnelist.
Paktisk øvelse: Finn ut hvilket ord som ville blitt brukt om ordførerkandidatene var menn. Jeg holder en knapp på taktikk. Men jeg er åpen for innspill.

Språk er morsomt. Og avslørende.

2 kommentarer:

Toril sa...

Vi kunne jo prøve å sette inn "slår hardest", "nervekamp", "duell" og andre hardtslående beskrivelser... Vold er nemlig ganske kjønnsbasert, i følge dagens BT, men mannfolka blir ikke oppfordret til å holde seg hjemme når det er mørkt!

Bedre valg neste gang?!

:-) Toril

rikke sa...

Du har fått med deg at Fiskerstrand er valgt inn igjen i bystyret? Hun intervjues akkurat nå av Frokost tv på NRK (det mest tannløse intervjuet noensinne, tror jeg), hvor termene "angivelig" og "feiltolket" flyr veggimellom. Og det utroligste av alt: Hun er jo valgt inn igjen vha personlige stemmer, og på spørsmål om hun tror det er rasister som har stemt på henne, svarer hun nei. Hun tror det er folk som skjønte at hun formulerte seg feil, og som skjønte hva hun egentlig mente. Yeah right

Fire nye år med borgerlig bystyre i Oslo - hipp-og-føkkings-hurra...