torsdag 5. november 2009

Fine ting på en torsdag

Hver dag krysser jeg to elver for å dra på jobben

Den tanken slo meg på bussen i dag tidlig, og der og da hørtes det så betydningsfullt og dypt ut at jeg straks tenkte jeg måtte blogge det. Mulig jeg sov litt fremdeles (vi snakker 07.35), og dermed overdrev hele den derre wannabe-latinamerikansk-artsy-fartsy-forfatter-aktige greia.
Men allikevel: Ble glad.
Det teller.

Det snør, det snør, tiddelibom

Nå må det bare bli liggende på bakken, så er julestemninga rett rundt hjørnet.

Jeg har kjøpt fine perler til Lillesøsters fletter

Etter mye leting fant jeg endelig noen hos den lille frisøren (det er altså butikken som er liten, ikke selve frisøren) på Galleriet.


Vesterålens fiskeboller er tilbake!

Visste du ikke at de hadde vært borte, sa du? Scroll rolig videre, din fiskebolleignorant.
Det finnes bare én type kjøpefiskeboller, og det er Vesterålens. Siden de gikk ut av produksjon i februar har vi slitt med hverdagsmiddagene i heimen (vi snakker heftige fiskebolleabstinenser), så det var stor glede da den velkjente boksen nylig dukket opp igjen.
I dag kom jeg hjem til fiskeboller med hvit saus, poteter, bacondryss og revne gulrøtter med sitron - og ble så glad at det er litt pinlig.
Tillegg: Oppskrift på indiske fiskeboller, jfr kommentarfelt

17 kommentarer:

siri sa...

Det med å bli glad av en fiskebollemiddag opplever jeg rett som det er, må jeg beskjemmet (?) melde. Hva kommer det av (bortsett fra Vesterålens, da) at jeg hver gang jeg spiser fiskeboller tenker at dette må være månedens beste måltid? Alt tilsier jo at middagen er for lettbeint og enkel til det.

Olemak sa...

Ordet "Kjøpefiskeboller" eksisterer ikke i mitt vokabular, trolig fordi jeg ikke helt klarer å ta inn over meg at det kan finnes folk i verden som lager sine egne fiskeboller hjemme på kjøkkenbenken. Finnes det?

Mine fire fine ting blir:
1. 5 minutter å gå til barnehagen. Akkurat langt nok til å bære en liten gutt på skuldrene hele veien.

2. Faktureringsdag i går. Ingen penger på konto, men mange penger utestående. Det årdner seg.

3. True Blood på TV i går. Rutina Wesley, som spiller Tara, gjør meg glad tvers igjennom.

4. Bloggen din, Hanne!

Anonym sa...

Åh, nå blir min gamle far glad. Vesterålens fiskeboller er livretten hans! Selv foretrekker jeg fiskeboller fra VOLDA FISKEMAT,i terteskjell og med sånn ca 1/2 kg karri drysset over.
God helg fra
Ina

Anonym sa...

Jeg har lett og lett etter fiskebolleboksen. Men den var borte og her har det ikke stått fiskeboller på menyen på velidg lenge - for jeg har bare ikke fått meg til å kjøpe en annen boks! Skjønner godt at du ble pinlig rørt ;-) Nå gleder jeg meg til neste fiskebollemiddag.

Hanne sa...

Siri: Fiskeboller er rett og slett ganske undervurdert. Det brukes jo ofte som et eksempel på gørre hverdager (sånn i folks dagligtale, altså), men jeg synes tvert om at fiskeboller kan heve enhver hverdag til det sublime. :)

Olemak: Altså, jeg lager ikke fiskeboller i utrengsmål. Men jeg har noen indiske fiskeboller som er veldig, veldig gode (og som tar lang tid å lage). Det blir imdlertid noe ganske annet. Et annet måltid, rett og slett.

Takk for din fine ting-liste, den var ...kjempefin, rett og slett. Jeg liker for øvrig også Tara i True Blood. :)

Hanne sa...

Ina: Jeg har ikke vært borti fiskebollene fra Volda fiskemat, selv om jeg har bodd i Volda i to år. Det er kanskje litt pinlig? Men terteskjell elsker jeg, dog med fiskepudding, reker og rause mengder karri.

Olava: Vi har heller ikke hatt fiskeboller på lenge, så i går koste vi oss altså noe så innmari. Heretter blir det fiskeboller ukentlig. Kanskje vi skal innføre fiskebolletorsdag, rett og slett.

Olemak sa...

Hanne: ...indiske hjemmelagde fiskeboller... (lager sånn Homer Simpson sikle-lyd).

Indisk mat tar i det hele tatt veldig lang tid. Og er i det hele tatt verdt det. Ikke at jeg kan lage indisk mat. Men jeg er ganske flink til å spise indisk mat. Hint, hint.

Hanne sa...

Olemak: Jepp. De er tidkrevende, men alldeles snadderfantastiske. Jeg gidder sjelden å lage dem (det var denne tålmodigheten, da), men prøver du å antyde at noen kanskje burde invitert noen gamle kolleger på middag en gang? I så fall er det en riktig god idé. :)

Toril sa...

Fin liste:) Når jeg skal på jobben uten å hente barn går jeg over et helt fjell, faktisk! Det er varde på toppen og så er det nesten over tregrensen, ihvertfall er det ganske bart der og en fantastisk utsikt over fjorden til Sotra og Askøy. Stadig vekk er det døde mus der og noen ganger hjortespor og jeg føler meg så utrolig privilgert som har sånn vei til jobben. Og det beste av alt er at det tar ca 9 minutter hjemmefra til toppen! :)

Ha en nydelig helg!

PS: Må tydeligvis prøve Vesterålens fiskeboller snart!

Irén sa...

"...indiske hjemmelagde fiskeboller..."

Skal ikke protestere veldig om du er så grei å legge ut oppskriften? Bare en tanke :-)

Hilsen Irén, som ikke har kommet ut av fiskebolle-skapet ;-)

Hanne sa...

Toril: Oi, "Kvinnen som gikk over et fjell hver dag" - se der, har du tittelen på selvbiografien din, fiks ferdig. :) Så deilig med fjordutsikt så tett innpå seg, da. Akkurat det har vi ikke flust med her i området.

Irén: Uhm, det kan jeg vel forsåvidt gjøre, men jeg har jo ikke noen rettigheter til å gjøre det - den kommer fra en indisk kokebok jeg har. På den annen side bryter jeg jo loven hver eneste fredag, ved å publisere dikt jeg ikke har rettigheter til. La meg vurdere det litt. ;)

Olemak sa...

Jeg har et tips for å gjøre det helt lovlig: Hvis du bearbeider oppskriften på en aldri så liten måte, har du tilført noe nytt og da er alt greit, opphavsrettslig. For eksempel kan du legge inn en teskje kik-erter, og i tillegg opplyse om at det er helt valgfritt, så skulle jeg mene at du har endret oppskriften er nok til at du har tilført noe.

Dessuten går det ikke an å patentere en ide, som en oppskrift, bare et bestemt uttrykk for den ideen. Så - du kan ta ideen "indiske fiskeboller", oversette den til Hanne-språk, og dermed være helt på tørt land, opphavsrettslig.

Eventuelt sjekk med en opphavsretts-advokat.

(har lyst på indiske fiskeboller)

Hanne sa...

Olemak: Du har selvsagt rett i at man ikke har opphavrett på en idé, men en oppskrift er da vitterlig et resultat av en idé + en skapende innsats/prosess (altså utprøving av retten, sammensetning av ingredienser, fedig resultat osv), og da er det vel et slags åndsverk? God mat er kunst og alt det der... Nå kjenner jeg at jeg er litt på tynn grunn, alternativt på gyngende is.
Men spørsmålet er vel egentlig:
- Kan jeg påberope meg idealistiske grunner til å publisere den, sånn som jeg gjør med diktene (fine ting som flere bør kjenne til, opphavspersonen får god omtale osv)? Hvis ja, så oppskrift på nett.

Anonym sa...

Fiskeboller er ikke fiskeboller hvis ikke det er Vesterålens. Selv er jeg ikke overvettes glad i det, - men mannen er av en annen formening.

Toril sa...

Opphavsrett på oppskrifter? Hmmm, da må det jo være den som har skrevet kokeboken som har funnet på oppskriften, og siden det er sagt å være indiske fiskeboller er vel det tvilsomt? Hvis de er indiske må det vel være den indiske befolkningen som har rettighetene til den?!

Uansett; Tenk hvor fantstisk god reklame for India og for kokeboken din hvis flere lager og liker indiske fiskeboller! Jeg stemmer for publisering;)

Hilsen Kvinnen som gikk over et fjell hver dag

Hanne sa...

Livet leker: Heia mannen, han har skjønt det. Fiskeboller rocker, rett og slett. ;D

Toril: Ja, det må være den som har skrevet kokeboka som har funnet på oppskriften. Og kokeboka er indisk, så det er nok ikke så rart. Det blir jo litt som at det finnes åtte millioner vaffeloppskrifter, eller lapskausoppskrifter, her til lands.
Mæh, dette ble litt for finurlig. Jeg legger nok ut opspkriften, skal du se.

Olemak sa...

Min sønn deklamerer stadig vekk følgende dikt til meg:

Rokken roll!
Fiskeboll!


Venter i spenning på oppskrift! Jeg har lyst til å lage slike rock n roll indiske fiskeboller, får se om evnene strekker til.

Sammen med eventuell oppskrift kan du jo legge ut navnet på boka og forfatteren, og eventuelt en link til bokkildens oppføring på boka eller noe. Da bryter du kanskje ikke opphavsretten, men du anbefaler den, ved hjelp av et eksempel. Det må være lov. Forlag og forfatter burde faktisk takke deg for slik innsats.

Dessuten er det noe som heter sitatrett.

Og noe som heter "deilig, indisk fiske-rett", som er det jeg har mest lyst på.