tirsdag 17. november 2009

How To Tell People They Sound Racist

Noen av oss har undret oss litt over akkurat hvor mye diskriminerende oppgulp folk kan klare å lire av seg og samtidig insistere på at "jeg er ikke rasist, altså, men....".
Bystyremedlem og nestleder i Moss Frp, Roger Madsen, tar utfordringen og tester ivrig akkurat de grensene.
Han omtaler afrikanere som halvaper og påpeker at de må ha flere generasjoner på å tilpasse seg, for de henger litt etter. Derfor har ikke kronprinsparet noe i Afrika å gjøre.

Sagt på nachspiel over et par-sju solide norgesglass med konjakk, tenker du kanskje? Åneida, hr Madsen skrev det på den nye Facebook-sida til kronprinsparet.
Og når han blir konfrontert med drittpraten, er han altså rask med å bedyre at "neida, det var ikke rasistisk ment".

Det er naturligvis fristende å gå inn i en "Roger Madsen er rasist, nei det er han ikke, jo det er han det så"-debatt, men stopp en hal. Ta en titt på denne filmsnutten først:Og deretter kan vi gi et hett tips til Hr Madsen:
- Roger, du uttrykte deg rasistisk. Slutt med det!

... og så kan vi hviskende legge til "din forbanna vattnisse!" for oss selv, men vi ville ikke drømme om å skrive det på internettet.
Å, neida.

Ooops.
Ljugekors!

Det var ikke vondt ment, altså.

Oops.
Ljugekors igjen, gitt!

Jaja, du vet vel hvordan det er, Roger.

-----------------------
Oppdatering: Roger vet virkelig hvordan det er, for dette har han gjort før, viser det seg.
Roger er flink til å bruke Facebook, han. Men er det for mye forlangt at han lærer seg norsk?
En tilfeldig (hel)ape med skrivemaskin kan sannsynligvis stave bedre.

18 kommentarer:

9na sa...

Glitrende! Og ingen jugekors!

Hanne sa...

Takk, 9na. :)

Sunnhetsbloggen sa...

Du får sagt det Hanne...digger deg og ditt tastatur:-)

Jorunn sa...

Godt sagt!

I samme leia som videoen, her er en fin guide med råd om hvordan en kan ta til orde mot intolerante slengbemerkninger i ulike sammenhenger: http://www.tolerance.org/handbook/speak/speak?ttnewsletter=ttnewsgen-111509 (flere fine ressurser på disse sidene, i grunnen).

Hanne sa...

Sunnhetsbloggen: Tusen takk. :)

Jorunn: Åh, det var et veldig nyttig nettsted med mange gode råd. Anbefaler alle å ta seg en tur dit.

Miss Hanuma sa...

Flott, Flott, Flott!!!

Håper folk får med seg bloggen din, du har veldig gode poeng!

Roger sa...

Partiet hans er jo så opptatt av at alle som kommer til Norge, må lære seg norsk - i hvert fall hvis de er mørke i huden - så da kunne man jo forvente at de gjorde det selv, og i det minste kunne skrive sin egen nasjonalitet på morsmålet.
Trist at et så flott nanvn er misbrukt på denne måten ...

Anonym sa...

Han sa ikke at de var mindre verdt, men mindre utviklet, det jo ikke rasistisk, kun en beskrivelse av tingenes tilstand.

Anonym sa...

Folk forstår jo ikke metaforer lenger, fordi alt tolkes i verste mening. Kun kreasjonister benekter at mennesket er en ape!

At Afrika henger “litt etter” må jo ha en årsak, har det ikke? Mangel på politisk, moralsk, filosofisk, psykologisk, sosiologisk, antropologisk, kulturell osv. modenhet eller ganske enkelt mangel på kompetanse?

Om kompetanse er problemet har de vel telefoner der nede så de kan ringe til noen som kan hjelpe dem, for eksempel Stoltenberg, han kunne jo sikkert fortelle dem en masse om hvordan man lager en stat som fungerer? Og har de ikke telefoner må de for pokker fremdeles finnes noen som kan sende røyksignaler?!

Det eneste man konstaterer hva angår at Afrika ligger “litt etter”, er at det ikke er mulig direkte å overføre vestlig velferdsmodeller og demokrati til Afrika, men ingen spør hvorfor dette ikke er mulig. Det turde ha noe med de som bor der å gjøre?

Nylig konkluderte noen antropologer så politisk ukorrekt som det overhodet er mulig å få det, at årsaken er kjønnsrollemønsteret, men hva betyr det?

Jo, at menn går og slenger og overlater alt til kvinnene. Dette turde si alt om mannfolka, men hvis skyld er det at afrikanske menn ikke er seg sitt ansvar bevisst? Forfedrene? Kulturen?

Anonym sa...

er helt imot rasisme jeg og og synes derfor at han burde vært så pass ærlig at han hadde kalt dem aper og ikke halv aper.

Hanne sa...

Miss Hanuma: Takk for det!

Roger: Jepp, man bør kunne forvente elementær rettskriving av noen som selv er så opptatt av norskhet. Jeg beklager at navnet ditt trekkes ned i søla på dette viset. ;)

Anonym 1: Kun en beskrivelse? Det er en rasistisk betegnelse, verken mer eller mindre. Eller mener du at "halvaper som er mindre utviklet" er et tegn på likeverd? Neppe.

Anonym 2: Det er mulig du prøver deg på en litt satirisk og festlig tone, men det er sannelig ikke godt å si ut fra innlegget ditt. Derfor tar jeg høyde for at jeg misforstår deg.

Men dersom du tror du kan dra enkle konklusjoner og forklaringsmodeller ut av ermet som skal passe for et helt kontinent, sier vel sitt. "Afrika er sånn" og "Afrika bør gjøre slik" er alltid interessant å høre, all den tid vi snakker om vanvittig mange forskjellige land, med forskjellige kulturer, språk, religioner og styrer. Noen ting har de selvsagt felles. Felles for dem alle, for eksempel, (med unntak av bare to), er at de har vært kolonisert og brutalt undertrykt av europeiske makter inntil ganske nylig (i historisk perspektiv).

Anonym 3: Jeg vurderte å slette innlegget ditt, men jeg lar det stå, jeg - så det kan få vist seg fram for all verden. Som en påminnelse om at folk som deg finnes.

For øvrig festlig hvordan samtlige grumsete kommentarer her er forfattet av den allestedsnærværende "anonym".

Anonym sa...

godt sagt!!!!

at det går an å kalle mennesker for halvaper....helt sykt, skjønner ikke hvorfor alle får et dårlig bilde av Afrika, man har jo lite kunnskap om den verdensdelen å konkludere og se ned på andre er jo nordmenn best på. like they got here with hard work!!!!

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Hanne sa...

Anonym 4: Du har nok rett i at det skyldes mangel på kunnskap (og interesse, ikke minst) når noen klarer å omtale et helt kontinent i ett jafs, og så negativt attpåtil. I beste fall. Og hva slags prestasjon er det å bli født i Norge? Jepp: Like they got here with hard work!

Toril sa...

Glad jeg kjenner en med så skarp penn som deg, Hanne!

Katrine sa...

Takk, igjen.

Trine s sa...

Når man starter med "ikke for å virke..." så betyr det bare at man vet man sier noe som er prikk-prikk-prikk likevel.

Det så norsklæreren min og det stemmer. Å si "ikke for å virke" først hjelper ikke det aller minste. Da vet man jo til og med selv hva man er i ferd med å si og har all mulighet til å omformulere seg istedet.

Ja sammenlignet med hva vi nordmenn mener er viktig så kan mange land i Afrika virke veldig annerledes. Men er annerledes det samme som feil?

Det finnes mange land i verden som mener vi gjør ting så annerledes i Norge at de har rett til å kalle vår måte feil. Det syns Ola Nordmann er fryktelig galt, vår måte er jo rett, de som kritiserer tar feil!

Men når det er snakk om at andre gjør ting annerledes enn oss igjen, da har ikke Ola Nordmann evne til å se at vi som kritikere kanskje tar feil.

Jeg tenker meg at om noen er "tilbakestående på grunn av evolusjon" må det jo være oss lysere. Oss som ikke taklet hverdagen der de mørkere ble igjen, oss som ble fordrevet eller valgte å dra avgårde fordi vi ikke klarte oss bra nok der vi var.

Eller, kanskje vi alle sammen er mennesker bare, og at vi er produkter av oppragelse og kultur der vi vokser opp, og dermed er forskjellige men likeverdige.

Ikke for å virke nedsettende, men jeg syns Roger er en dust.

;)