mandag 16. november 2009

Indiske fiskeboller

Da jeg omtalte Vesterålens fiskeboller i en tidligere bloggpost ble det en del snakk om hjemmelagde, indiske fiskeboller i kommentarfeltet - og en del oppfordringer om å legge ut oppskriften her. Jeg har vært litt i stuss, ettersom oppskriften slett ikke er min egen. Den er hentet fra boka indisk! som er utgitt av Schibsted. Men dersom jeg anbefaler boka på det varmeste og attpåtil legger ved link til en omtale, kan jeg i hvert fall forsvare meg med at jeg gir den god reklame. So here goes - oppskrift på fiskeboller.
Sånn ser forresten boka ut, hvis du vil kjøpe den:Pikante fiskeboller i krydret tomatsaus

750 g skinn- og beinfri hvit fiskefilet (f.eks hyse eller torsk)
2 ss sitronsaft
1 egg
1 1/2 ts salt
50 g kikertmel (besan) eller hvetemel
1-4 grønne chilier, uten frø og stilk, finhakkede
1 løk, finhakket
2 ss brødrasp
ghee eller olje til steking
nykvernet svart pepper

Saus
2 1/2 ss ghee eller olje
1 stor løk, i tynne skiver
2 hvitløksfedd, i tynne skiver
1 kanelstang
2 laurbærblad
1-2 ts malt spisskummen
1-2 ts malt koriander
1 1/2 ts gurkemeie
1 ts mildt chilipulver eller 1 ts paprikapulver
1 knivspiss sterkt chilipulver
1 boks tomatpuré
6 dl fiskekraft
2 ss sitronsaft
50 g kokosrasp
frø fra 10 kardemommekapsler, malt eller støtt
2 ts bukkehornkløverfrø (fenugreek), malte eller støtte (kan sløyfes)
salt og nykvernet pepper

Legg fiskefiletene i et ildfast fast og drypp på sitronsaft. Dekk godt med aluminiumsfolie og sett i ovn ved 160 grader. La stå i 15 minutter eller til fisken er gjennomkokt. Avkjøl fisken og del opp i flak (hvis du har fiskerester fra dagen før, kan du bruke det, og dermed hoppe over dette avsnittet, og rett til neste).

Visp sammen egg, salt og pepper. Sikt i melet, rør til du har klumpfri røre.
Tilsett fisk, chili, løk og brødrasp. Rør sammen til en ganske fast farse. Form til ca 20 små boller. Varm olje i en stekepanne og stek bollene i omganger. Rist på pannen så de blir jevnt stekt på alle sider.

Lag sausen: Varm ghee/olje i en kasserolle. Rørestek løk og hvitløk på middels varme til den er blank og myk, ca 5 minutter. Tilsett krydder og rørestek i 2 minutter. Ha i tomatpuré og fres i et halvt minutt. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. La sausen småputre i 10 minutter. Smak evt til med mer krydder.

Legg i fiskebollene og la dem trekke i sausen i 5 minutter.
Server med kokt ris og grønnsaker/salat til.

5 kommentarer:

Jorunn sa...

Dette høres godt ut, skal testes! Visste du at det faktisk ikke er opphavsrett på oppskrifter, dvs ingredienslister? Prosessbeskrivelsen dekkes derimot.

Hanne sa...

Jorunn: Dette var jammen nyttig info, for der har jeg prøvd å finne ut hvor grensa går.
Jeg visste at den samlede oppskriften (altså helheten/resultatet, så å si) er opphavsbeskyttet, men ingredienslista blir å regne som en idé, da, rett og slett? Interessant!

Toril sa...

Kult! Takk:)

Kristin Storrusten sa...

Å, det med prosessbeskrivelser visste jeg ikke! Det er vel vanskelig å finne ut hvor en spesifikk oppskrift kommer fra når det bare er en liste.

Forøvrig er det lov å gjengi fra bøker når det dreier seg om sitering, og siden du navngir kilden + ikke skriver av hele boken, men bare én av mange oppskrifter blant flere, er det lov.

(Ja, jeg er copyrightnerd.)

Hanne sa...

Toril: Da er det bare å kokkelere i vei!

Kristin: Ja, var ikke det snedig? Jeg tenkte for øvrig at jeg kunne redde meg innenfor sitatretten ved å kreditere og sånt, men strengt tatt skal man jo innhente tillatelse. Men dette med prosessbeskrivelse var virkelig ny info. Opphavsrett er interessante greier, og man lærer stadig noe nytt.