lørdag 26. desember 2009

Julegleden så langt

Du verden, som ting bare har falt på plass etter at jula meldte sin ankomst. Alt stress forsvant, og det meste ble både vidunderlig og magisk. Det er nesten så jeg må klype meg litt i armen og banke i bordet, for det bør da være litt måte på hvor heldig man kan være?

Bittelille julaften var siste skoledag. Og få ting kickstarter julestemningen så mye som å høre et stort elevkor synge Deilig er jorden i skolens flotte aula. Øyeblikkelig gåsehud.

Lille julaften begynte det å snø, og siden har det vel strengt tatt ikke holdt opp. Huset var både ryddig og rent, og sånn sett ikke til å kjenne igjen.
Og da mørket falt på, tok vi beina fatt til den årlige julegrøten hos gode venner i nabolaget. Mange voksne og barn i alle aldre, mandel i grøten, høyt volum og senkede skuldre. På vei hjem trakk vi ungene på kjelke, de var lykkelig overtrøtte og stappfulle av grøt og juleglede. Og det snødde så fint.

Julaftensdagen iførte vi oss finstasen og spaserte til julegudstjeneste. Jeg var tekstleser, og ungene skulle hjelpe til med å sette fram julekrybbefigurene under tekstlesingen. Jeg fikk bange anelser da de begynte å krangle om Jesusbarnet under generalprøven, og en av de tre vise menn gikk i gulvet så det sang.
Mulig han ikke er like vis nå lenger, for å si det sånn.
Men Lillesøster ble satt under en viss administrasjon, og det hele gikk relativt ryddig for seg da det virkelig gjaldt.
Så skled vi ned bakken hjem igjen, til gjestene og julemiddagen.


Storebror var ekstra stor og kjekk i nyarvet finstas.


Bordet ble dekket til ni - seks voksne og tre barn. For fire år siden foretok vi en radikal endring i julemiddagsmenyen. Exit ribbe og kalkun, enter Donald Duck.
Så i år var menyen som følger:

Forrett
Foie gras med trøffelsalt på brioche, med fikenchutney og solbærsyltetøy.

Hovedrett
Andebryst med solbærsaus, pastinakkpure, potetbåter og rosenkål med bacon, stekt i gåsefett.

Dessert
Kanelparfait med karamell/tyttebærsaus
Ja, det høres nok litt snobbete ut, men så er også Mannen langt over gjennomsnittet interessert i matlaging og bruker veldig mange timer på kjøkkenet. Spør meg derfor ikke hvordan dette lages, jeg har ikke peiling. Mannen sto for forrett og hovedrett, og broren hans var mester for desserten.
Velsigne dem begge. Mvh tjukk og mett dame.


Lillesøster og kusinebestevenninna fikk ski, og de måtte straks prøves. Ettersom vi har et brukshjem (og stygge gulv fra før), lot vi dem ta sin første skitur sammen med en gang. Løypa gikk fra gangen, gjennom stua, ut på kjøkkenet for å snu, og tilbake til gangen igjen. Stor glede, og Lillesøster hadde en imponerende vending ute på kjøkkenet. Mye typder på at vi har funnet familiens skitalent.


Første juledag fikk de nye skiene prøve seg utendørs, også. Akkurat like stor stas.

Og det snør fremdeles.
Jula er på ingen måte over.

5 kommentarer:

Toril sa...

For en herlig jul dere høres ut til å ha hatt hittil:) I år har vi satset på inneting (les PS3 med spill), men Storebroren her ønsker seg slalåm- ski og har snart bursdag... Det eneste problemet er at han har foreldre som ikke kan stå på ski og heller ikke har hytte på Voss!

Imponerende meny, forresten! Skjønner godt at dere har byttet ut svineribben, men pinnekjøttet mitt får ingen ta!

Kos dere videre!

Hanne sa...

Stakkars Lillesøster har også foreldre som ikke er allverdens skigåere, det vet du jo. Storebror er heller ingen skientusiast. Så vi er veldig glade for at det er såpass med snø at den lille skigåeren kan ha det moro i nabolaget.

Her i huset ble det Wii i julegave (til og fra familien), så vi er godt rustet for innendørsmoro nå som kuldeperioden kommer. Kjekt med nye spill når det er meldt mer enn tjue kuldegrader, altså!

Ha en fortsatt deilig jul. :)

Anonym sa...

God jul, Hanne. Det høres deilig ut. Særlig maten! Jeg skulle gjerne byttet ut nøffnøff med gakkgakk, - men her i huset har det ennå ikke skjedd.

Hanne sa...

Livet leker: God jul tilbake! Jeg følger din jul også, og det virker som om dere har det finfint der nede i litt mer sydlige strøk, hehe.
Gakkgakk anbefales på det varmeste. Det er namnam.

Pia sa...

Artig å lese! Og imponerende julemeny!
Lykke til med det lille skitalentet deres, og ha ei flott romjul!