tirsdag 5. april 2011

Tirsdagslyd: Smells Like Teen Spirit

I dag er det 17 år siden Kurt Cobain døde. I obduksjonsrapporten ble 5.april 1994 anslått å være dødsdatoen hans, men han ble ikke funnet før tre dager etterpå.

Jeg kommer alltid til å huske den første gangen jeg hørte Smells Like Teen Spirit, i leiligheten til en kompis i Frankrike. Siden har den vært en av de absolutte låtfavorittene. Kanskje ikke særlig originalt, men det får bare være – vi snakker om en evigvarende ungdomskjærlighet. Og jeg er så ubegripelig glad for at jeg rakk å se Nirvana live, på Kalvøya, før det var for seint. Bare to år etter døde altså Kurt Cobain, 27 år gammel.

Det er vel helt åpenbart hva som må være ukas tirsdagslyd.

5 kommentarer:

Merel sa...

I 1998 kom boka "About a boy" ut, handlingen er lagt til London i 1993–1994. Gutten i tittelen, Marcus, er sønn av en alenemor. Moren er ikke det minste redd for å skille seg ut og synes sønnen bør være fri og selvstendig. Men i farten overser hun til en viss grad at det å overta sin egen mors smak og holdninger ikke nødvendigvis er så fritt. Uansett: Marcus eier ikke Nike-sko eller andre merkeklær, han hører på Joni Mitchell og vet de forunderligste ting, men har ikke peiling på samtidas populærkultur. Og derfor skjønner han ingenting når den tøffe venninna hans på skolen er fullstendig knust fordi "Kirk O'Brian" er død …

Hanne sa...

Jeg elsker den boka, har lest den fire-fem ganger, tror jeg. På norsk heter den "Gutter er gutter", men den engelske tittelen er mye bedre.

Merel sa...

Ja, selvfølgelig har du lest den! Det er ei god og underholdende (og overraskende nok tankevekkende!) bok, og den episoden hvor Marcus ikke skjønner noenting, kjente jeg meg godt igjen i … (Jeg har jo til det kjedsommelige gjentatt at samtidas populærkultur var en hvit flekk på mitt indre kart i oppveksten.)

Janne sa...

Ååå... Deilige, deilige Nirvana....
Nydelig valg av tirsdagslyd, Hanne = D

Hanne sa...

Merel:
Ja, den er tilsynelatende enkel og underholdende, men har forbløffende mye substans, rett og slett. Sånn er det med flere av Hornbys bøker, synes jeg, som f.eks "Et godt menneske".

Jeg var for øvrig langt fra noen ekspert på popkultur da jeg var på Marcus' alder (altså sånn omtrent midt på 80-tallet for meg), det var forbeholdt de som hadde tøffe, eldre søsken som kunne lære dem ting.

Janne:
Takk for det (på vegne av Kurt & co).