søndag 24. mai 2009

Krigsfilmer for barn

Storebror er en veldig historieinteressert ung mann, og det byr av og til på dilemmaer. For han har en glupende apetitt på bøker, programmer og annet stoff om gamle kriger, men det er slett ikke alt innholdet som egner seg for en guttunge - uansett hvor historiefremmelig han måtte være.

I går var vi på VideoNova. Storebror spottet straks Valkyrie i hyllene, og kom trekkende med den.

- Den egner seg nok ikke for deg, det er jo 15-årsgrense på den, sa jeg (dessuten spiller Tom Cruise i den, og han egner seg ikke for noen, tenkte jeg, men det sa jeg ikke høyt).
Storebror kikket på meg med bedende øyne:
- Men mamma, den handler om von Stauffenberg og attentatet på Hitler!

Jeg pleier ikke være så nazi (pun delvis intended) på aldersgrenser, men det er som regel en grunn til at en film får 15-årsgrense.
Når vi er i tvil, ser vi voksne uansett filmen selv først og tar en vurdering. Derfor endte vi opp med en annen film for hele familien (svært middelmådig, for øvrig).
Og vi hadde ikke sett lenge på Valkyrie etter ungenes leggetid i går før vi fant ut at denne får han vente noen år med. Han tok nyheten med skuffet fatning, hadde nok mistenkt sakens utfall.

Men så er vi altså tilbake til den absurde problemstillingen: Finnes det krigsfilmer som egner seg for barn?

Altså spillefilmer, dokumentarfilmer eller faktaprogram om f.eks 2.verdenskrig som er gode og informative for den brennende historieinteresserte, uten å inneholde altfor mange sterke scener? Jeg er klar over at det kan virke som en umulighet. Men vi har sett et Fakta på lørdag-program om Max Manus, og det fungerte fint. Han har også pløyd gjennom flere episoder av en DVD-serie om den amerikanske borgerkrigen.
Det kan altså gjerne være voksent i betydningen langdrygt, dialogtungt og faktaspekket.
Men nå står jeg litt fast. De eneste filmene jeg kommer på, er grovt uegnede for barn.

Så kan man selvsagt argumentere med at krig per definisjon er grovt uegnet for barn. Og på et nivå kan jeg være enig, samtidig som jeg gjerne vil oppmuntre historieinteressen. Han lærer så mye av det, og vi bruker en del tid på å snakke om det han lærer og sette det inn i en sammenheng.

Noen tips eller tanker om dette? Jeg vil gjerne ha innspill.

7 kommentarer:

rikke sa...

Hva med denne? http://www.amazon.com/World-War-30th-Anniversary/dp/B0002F6AH0/ref=pd_sim_v_1
Ser at den ikke har aldersrating, og at det også finnes lignende serier om bl.a. første verdenskrig.

Dessuten så har BBC laget serien The Nazis. Den er heller ikke aldersratet. Jeg holder på med boken, og etter et par kapitler er det mye interessant om hvordan det kunne skje, bakgrunnshistorie om Hitler osv. Kan selvsagt hende de har "spritet" det opp med grafisk bildebruk, men det er jo uansett interessante ting for mor og far og se igjennom først :)

Hanne sa...

Åh, gode tips! Bakgrunnshistorie og sånt er veldig fint. Men han trenger nok enn så lenge norske undertekster for å henge med. Uansett kan vi sjekke dem ut på forhånd, for dette er interessant.

Helga Marie sa...

Hei. Spennende tema du trekker frem, Hanne, og som historielærer syns jeg jo det er fantastisk med historieinteresserte barn. Jeg husker to filmer om 2. verdenskrig jeg så da jeg gikk på ungdomsskolen/videregående. Det var "Swing Kids" som har 12-årsgrense i Storbritannia (handler om Tyskland før krigen bryter ut, Hitlerjugend, ungdommelig motstand etc.) og "Drengene fra St. Petri" som er dansk og handler om den spede begynnelsen på motstandskampen i Danmark. Begge disse filmene inneholder (sånn jeg husker det nå, mange år etter) lite vold, men er ganske sterke følelsesmessig. Lykke til anyways!

Hanne sa...

Helga Marie: Takk for tips! Jeg har sett begge filmene, tror jeg, men det er veldig lenge siden. Skal absolutt ta en titt på dem for å se om de kan passe.

Det er et interessant tema generelt, dette med å finne brukbart stoff for barn som er spesielt interessert i et emne. Hvis det er utformet for deres aldersgruppe, er det ofte ikke innholdsmessig avansert nok. Mens det som er uformet for voksne, ofte inneholder elementer som gjør det uegnet for ungene (eller det er bare tilgjengelig på fremmedspråk de ikke behersker godt nok).

Toril sa...

Jeg kommer på sånt som Nord og sør og Casablanca, men det er vel ikke helt det han leter etter... Men da jeg var liten fikk jeg med meg en del historie fra "det var en gang et menneske", men de har han vel sikkert sett? Finnes det ikke noe annen tegneserie som handler om sånt?
Jeg sliter egentlig vel så mye med å vise følelsesmessig sterke filmer som "vold i en kontekst"filmer- selv om vi prøver å unngå det også. Men så lenge det skjer steg for steg og man vet hvordan barnet takler det ut fra interesser og forutsetninger OG det sitter noen sammen med de går det meste bra!

God natt!

Hanne sa...

Toril: Nord og sør så jeg nylig igjen selv, og den vil jeg nok ikke vise til noen, aller minst en åtteårig gutt. Mye åttitallssåpe, lite historie. ;o)
Det var en gang et menneske er vi veldig glad i alle sammen, så den har han sett hundre ganger (pluss-minus).

Jeg vurderer også sterke følelser-faktoren i filmer, selv om det kanskje var voldsdelen som fikk mest oppmerksomhet her. Men det er ingen tvil om at sterke scener ikke trenger å inneholde verken action eller blod & gørr, så det må også vurderes.
Storebror er en følsom fyr, men han er heldigvis glad i å snakke om sånt, så vi får sondert brukbart hva han reagerer på, og legger lista deretter.
Noen ganger kan man selvsagt få seg overraskelser på de merkeligste ting - som da han ble rørt til tårer av den lille muldvarpen. ;o)

rikke sa...

Mener å huske at bbc-serien har gått på nrk, så er kanskje mulig å få tak i en dubbet versjon :)