tirsdag 18. desember 2007

De som eier verden

På begynnelsen av nittitallet studerte jeg i Bergen. Det var nye venner og dype diskusjoner, grønsj og Garage, fjasing og fest. En forelesning i ny og ne ble det også tid til.
Vi eide verden.

En ganske alminnelig ukedag endte vi ikke uventet på et svært fuktig og langtrukkent nachspiel på Handelshøyskolen. Det varte faktisk helt til morgenen, da noen lyse hoder kom på at det måtte være suverent å spise frokost på SAS-hotellet. Som sagt, så gjort.

Vi kastet oss på en gul buss ned mot sentrum, og ettersom det var en hverdagsmorgen, var bussen full av folk på vei til jobb. Der satt de halvtrøtte og alvorlige, med aviser og dokumentmapper i fanget.
I midtgangen sto vi, stinkende og fnisende. Vi var så fornøyde med oss selv, og hvisket (trodde vi, men vi var jo fulle) om hvor heldige vi var som fremdeles var unge, sorgfrie studenter, og hvor synd det var på alle de stakkars, voksne streitingene hvis liv besto av en endeløst gjentagende rekke bussturer, matpakker, barnehagehenting, middagshvil og kveldsnytt. Motbydelig, selvsagt.

Men overraskende mange av passasjerene smilte til oss.
- De drømmer om gamle dager da de selv levde livet. Nå gjenopplever de litt av det via oss, og lurer på hvor tiden ble av, tenkte jeg for meg selv. Fremdeles motbydelig, selvsagt.

Nå er jeg selv en av de voksne streitingene. Fra tid til annen dumper jeg oppi situasjoner hvor jeg sitter og smiler til fjasende ungdommer som eier verden.
Og nå vet jeg hva de virkelig tenkte, de som smilte til oss på bussen.
De tenkte: Vi vet mer enn dere.

6 kommentarer:

Avil sa...

No lurer eg sjølvsagt aller mest på om eg såg deg. Den gongen. *myse*

Hanne sa...

Avil: Hvor - på bussen? Eller i Bergen? :) *myse tilbake*

Tiqui (blogg.no) sa...

Jeg myser også - studerte også i Bergen på begynnelsen av 90-tallet og var fast inventar på Garage...

Ikke så ofte på handelshøyskolen vel og merke.

Hanne sa...

Jeg var vel strengt tatt fastere inventar på Garage enn på NHH, til tross for at jeg har papirer fra sistnevnte sted.

http://randiweb.com sa...

Herlig tekst! Er det ikke greit at vi tror vi har rett, uansett hvilken alder vi er i? Men hvem ønsker seg tilbake - ikke jeg i alle fall! God innspurt og jul :-)

Lars sa...

Hehe... Jeg har også vært på gul buss til bryggen i den hensikt å borde Statsraad Lemkuhl... (og du glemte episoden med den svært så operative gåsa...)