fredag 18. april 2008

Fredagsdiktet: Til despoten

Man fanger flere fluer med honning enn med eddik, sies det. Jeg sier det faktisk ikke så rent sjelden selv. Ikke at det er noe galt med å være idiotforbanna og kreve nazikontroll av og til - det er nødvendig noen ganger, det også. Men den godeste Bruheim har sannelig et godt poeng i dette diktet.


TIL DESPOTEN

Ikkje kan du svinge
tukteriset over
livet som vil vera fritt.
Ikkje kan du tvinge
barnet til å vera blidt.

Fåfengt freistar du
med hardleik
kalle fram det milde.
Han som piska havet
og som ville
leggje det i lekkjor,
makta ikkje stormen stille.

Kraftlaust skal ho falle ned
den handi som vil slå.
Det gode kan du aldri ta,
det kan du berre .


Jan-Magnus Bruheim


Lurer du forresten på hvem han sikter til når han snakker om "han som piska havet"? I år 480 f.Kr seilte perserkongen Xerxes mot Hellas med en stor hær. Underveis brøt det ut storm, og Xerxes, som var vant til å få det som han ville, skal ha beordret sine underordnede til å stille havet ved å gi det tre hundre piskeslag. So seier soga.
Og da trenger ikke soga nødvendigvis legge til "tulling!" som en kommentar til akkurat den avgjørelsen. Men jeg gjør det.

4 kommentarer:

Fran sa...

Noen snakker om hysteriske kvinnfolk, men jeg mener han Xerxes må ha vært bra hysterisk også. Og så spesielt var det hele at vi snakker om det den dag i dag :) Håper ikke jeg kommer til å si eller gjøre noe så teit at de kommer til å blogge om det om
2500 år. "Om hundre år er allting glemt" er et elendig ordtak. Ellers er jeg så enig i diktet til Bruheim. Man får best til ting ved å ta det med det gode, sier nå jeg. Tralala. Ha en god fredag!

Hanne sa...

Fran: Det var en svært ubehagelig tanke, det der! Akkurat det perspektivet var nytt for meg, og jeg liker det ikke. Det er ikke alle formr for udødelighet som er fristende.

Toril sa...

Udødelighet høres ut som noe jeg vil slippe, og mest sannsylig går det greit, i.o.m. at jeg hverken kommer til å gi ut bok, spille inn film eller styre noe folk eller land!

Som man sår høster man, og i min karriere som mor og som pedagog blir jeg mer og mer bevisst at det gode får frem det gode både med store og små!

Ha en flott helg!

Klem, Toril

Hanne sa...

Toril: Jeg er helt enig med deg. Jeg jobber endel med ungdommer, og jeg ser at en kombinasjon av faste rammer, klare beskjeder og uendelige mengder humor og ros er en god metode. Men det hjelper jo å være i overskuddsmodus selv. :o)

Ha en deilig og positiv helg der borte i ville vesten.