fredag 13. juni 2008

Legenden om Kaptein HjulvispLegenden forteller at i gamle dager holdt pirater til ute på øya der hytta vår ligger. Og det finnes fremdeles spor etter den mest kjente av dem: Kaptein Hjulvisp.
Legenden forteller videre at han gravde ned flere skatter i området der, og hver sommer finner vi pussig nok et skattekart i ruinene av den gamle bua. Skattekartet er utformet som en rebus med stikkord og tegninger, for Kaptein Hjulvisp var en leken mann. Og dermed følger en lang og kronglete skattejakt under mottoet "finner'n er vinner'n". Pussig nok er det alltid barna som klarer å finne kista og dermed vinner innholdet. Den er som regel fylt med sjokoladepenger, såpebobler, tyggis, steiner, tegneserieblader, skjell, en kjettingbit, morsomme knapper og denslags kostbarheter.

Kaptein Hjulvisp var nemlig en litt annerledes pirat. I stedet for å røve ekte gull og skatter, røvet han kaker, slikkerier og mat. Og i stedet for en krok på den ene armen, hadde han en hjulvisp, sånn at han enkelt kunne piske krem og blande vaffelrøre.
Hvis noen av de små hyttegjestene blir skeptiske og tviler på at han har eksistert, kan jeg alltid trekke frem det endelige beviset: En svært gammel hjulvisp som ligger oppå hjørneskapet. Den tilhørte den beryktede kakepiraten.

Legenden om Kaptein Hjulvisp tok form for snart sju år siden, og har med årene blitt bygd ut med en mengde historier. Jeg må tilstå at jeg er blitt veldig glad i den iltre, lille piraten. Jeg ser han levende for meg der han går rundt i konstant sukkerrus mens han prøver å tøffe seg. De ordentlige piratene ler litt av ham, for han er ikke helt godtatt. Men Hjulvisp har funnet sin hylle i livet, og lar seg ikke affisere av hva de andre måtte mene.
Det blir spennende å se om vi snubler over et skattekart i sommer også.

Jeg liker å skrive små, tøysete barnevers og sanger som jeg bruker på ungene. Her er et om Kaptein Hjulvisp. Det kan samtidig fungere som ukens fredagsdikt, med mindre jeg får ånden over meg til å legge ut et ordentlig dikt senere.


KAPTEIN HJULVISP

Jeg kjenner en pussig og morsom pirat
som ikke kan tenke på annet enn mat
De andre er opptatt av penger og skatter
har trebein og armkrok og skumle hatter
Men min kaptein Hjulvisp, han drømmer om kaker
og muffins og kjeks med de deiligste smaker
Han røver helst vafler og seigkarameller
og elgstek, poteter og små frikadeller
Og pølse med lompe og rekesalat
og oster og druer på bugnende fat.
De andre piratene erter ham litt
men Hjulvisp, han smiler og holder på sitt
For han sover godt hver eneste natt
- og ingen blir mett av en gullpengeskatt!


Hanne

7 kommentarer:

Toril sa...

Herlig! Jeg håper han har vært min vei også:)

Helgeklem fra Toril

rikke sa...

Gleder meg til sommerferie, altså! Hilsen kaptein Vannskrækk

Hanne sa...

Toril: Jeg kan godt sende Kapteinen over med en sekk godteri til deg. Han gjør stort sett som jeg sier. :)

Rikke: Jeg tror at Kaptein Vannskrækk bør være en venn av Hjulvisp. Eller kanskje hans Draco Malfoy???

Sorgenfri sa...

For et utrolig bra påfunn! Eller - for en hyggelig tilfeldighet at kapteien holdt til akkurat rundt hytta deres. ;o)

Ved hytta vår har vi ingen kapteiner (foreløbig), men vi er så heldige at verdens eneste karamelltre befinner seg rett på utsiden.
Ikke dumt det heller!

Hanne sa...

Sorgenfri: Karamelltre? Yummy - heldiggriser. Tipper dere sliter med folk som går på slang? ;o)

rikke sa...

Oooo, den onde kaptein Vannskrækk - me like :D

Anonym sa...

Hei!

Jeg skal ha Åpent hus på menighetssenteret for eldre, og fant et tips på nettet om å ta med gamle gjenstander, f.eks. en hjulvisp. Det har jeg, så jeg lette videre for å se jeg fant en sang om hjulvispen. Da kom jeg over historien og diktet ditt, og lurte på om jeg kunne få lå til å lese/gjenfortelle det for dem? Tror de ville syns det var veldig koselig. Vil du i tilfelle være anonym, eller skal jeg si navnet ditt?

(kjempefint om du har mulighet til å svare meg på mail: annlaug.knapskog@ullensaker.kirkene.net)
Vennlig hilsen
Annlaug Knapskog
Menighetspedagog i Ullensaker