mandag 16. juni 2008

Sommervær og brettspillMed fjorårets sommervær friskt i minne går jeg i år preventivt (eller er det proaktivt jeg mener, tro?) til verks når det gjelder å sikre hytteidyllen og sørge for underholdning. For riktignok er det gruelig trivelig å sitte samlet åtte-ni stykker på ei lita hytte på den ytterste nøgne ø mens regnet flommer over takrennene, vinden uler langs veggene og mojitoen fryser i glasset, men det krever litt ekstra tidsfordriv i form av brettspill og denslags moro.
Det fikk vi altså erfare i fjor, da vedvarende drittvær førte til at vi innførte to nye spillvarianter: Scrabblimonke og Golf-Yatzy.

Scrabblimonke er en hybrid av Scrabble og Kokkelimonke. Man skal lage ord og ordsammensetninger som i Scrabble, men kravene til ordene har ikke noe med ordlister å gjøre. Regelen er enkelt og greit at dersom man klarer å komme opp med en definisjon på et ord som er underholdende og overbevisende nok, får man poeng. Det er på alle måter et gentlemansspill, ettersom det er konkurrentene som samlet avgjør om ordet og definisjonen godkjennes. Det er et latterlig underholdende spill, som avføder de mest vanvittige uttrykk og forklaringer.

Golf-Yatzy kom rekende på ei fjøl sammen med venninne Siren. Man spiller altså Yatzy, men med teoretisk sett ubegrensede mengder kast på hvert felt. Målet er å sitte igjen med så få kast som mulig pr. rubrikk. Det krevde en del eksperimentering for å fungere optimalt, men til slutt klarte vi å jobbe oss frem til et intrikat og finurlig sett med regler som er behørig nedtegnet og befinner seg i spillskuffen på hytta - håper jeg.

Vi har en del spill på hytta, og det blir spilt mye uansett vær, egentlig. Hyppig spilte spill er Settlers (elsker, elsker elsker, det!), Trivial Pursuit (en klassiker), Det store norske kunnskapsspillet (omdøpt av en dårlig taper til Det store norske drittspillet), Kokkelimonke (det eneste spillet hvor jeg gir blanke i konkurranseaspektet og bare går for moro), Scrabble (morsomst med alternative regler), Yatzy (sannsynligvis sterkt medvirkende til at Storebror er flink i matte) og Cranium (krever at man gir alt, stor moro med rette gruppen deltakere).

Men vi er stadig åpne for tips og ideer til morsomme og underholdende brettspill, terningspill, leker eller liknende ting for både store og små, mange og få spillere. Så har du noen å dele, er jeg takknemlig. Hva er ditt favorittspill, og hvorfor?

9 kommentarer:

rikke sa...

Jeg ville bare si: ÅH, som jeg gleder meg til sommerferie! Jeg er rett og slett sugen på søvv og løsten på lere (Settlers-lingo, folkens - har ikke rabla...)

Bill.mrk. Hyttefantast på Bislett

Hanne sa...

Jeg er også skikkelig motivert for å erobre Catan. Moahaha - øyherredømme!

Toril har forresten lagt inn noen litt alternative Scrabble-regler i forrige post, jeg siterer:

"En liten kommentar til det om spill, før jeg legger meg: Scrable er veldig morsomt, selv med nesten ordentlige regler. Vi hadde regler om at usømmelige ord ga trippel poeng, i tillegg kunne man i etterkant få godkjent veldig gode ord dersom man klarte å innføre det talespråket i løpet av seks måneder. Det medførte blant annet at jeg prøvde å bruke sebranaken (som jeg brukte alle bokstavene mine på, kunne blitt MANGE poeng) ofte, men det ble for vanskelig. Nå kan jeg ikke huske definisjonen lenger... Fantasi er forresten morsomt, enten med tegning eller miming. Klassikeren der er anal- fabet..."

Dette med trippelpoeng for usømmelige ord kan vi jo bare innføre med en gang? :o)

rikke sa...

Hell yeah! :D

Ellen sa...

Hva med Rummikub? Et veldig vanedannende tallspill. Tror forresten det heter bare Rummi på norsk. (Rummikub er hebraisk, tror jeg.)

Hanne sa...

Ellen: Jeg kjenner at jeg blir litt skeptisk når jeg leser ordet "tallspill", for jeg har en del utfordringer på det matematiske plan. Men jeg leste litt om spillet nå, og ble litt interessert igjen da jeg leste dette på wikipedia:

"Spillet ble oppfunnet av Ephraim Hertzano på 1940-tallet. Hertzano bodde dengang i Romania, hvor kortspill var forbudt. For å omgå dette forbudet lagde han små spillebrikker i stedet for plast og tok utganspunkt i reglene for kortspill han kjente."

Jeg er jo veldig glad i kortspill. Så et brettspill basert på kortspill kan så absolutt sjekkes ut. Har du noen formening om hvor gammel man bør være for å kunne spille, forresten? Er det et rent voksenspill?

Anonym sa...

Sequence kan absolutt anbefales! Kjempekjekt for to par å spille. Innbefatter kort og fem på rad. Obs....avhengighetsskapende på ferietur.
God tur til sommerøya. Det er alltid kjekt å lese bloggen din. Blir alltid i godt humør. Ser frem til å treffe dere "live" på Klækken.

Hilsen Camilla

Hanne sa...

Takk for tipset og hyggelig kommentar, Camilla. Jeg gleder meg til Klækken!

Anonym sa...

Settlers er topp! Jeg har nettopp bestilt meg en reiseutgave som skal bli med på sykkelferie til Gotland. Jeg regner med at du har testet ut de forskjellige utbygningene, som Byer og Riddere? (Jeg klarer alltid å få meg bibliotek først, man har da prioriteringer.) Jeg har også Steinaldersettlers, som er morsomt på en litt annen måte - man må utvandre fra Afrika før ørkenen kommer og gjør kontinentet ubeboelig.

Hanne sa...

Annetten: Jeg må tilstå at jeg ikke har prøvd noen av utbygningene. Inntil nylig var vi avhengig av besøk av Settlers-eiende venner for å få spilt. Men nå skal det settles for harde livet. :o)