tirsdag 2. juni 2009

Retro-mat til folket!


(Hannes dåp, 1973)

Noen ganger har jeg skikkelig gamlissmak i matveien. Ikke på en sånn jordnær og rotnorsk Kaffistova- og husmannskostmåte, for jeg er virkelig ikke glad i verken fårikål, grøt eller ting med poteter og kokte grønnsaker.

Nei, gamlissmaken min går mer i retning av gammel dame som skal slå seg løs og unne seg noe godt.
Jeg liker terteskjell med fiskepudding- og rekefyll, snitter med roastbeef og bladpersille, konfekt med likørfyll og et wienerbrød til kaffen.
Joda, jeg liker massevis av nyere og spenstigere mat også, men dette er typiske ting som gjør at folk fniser og kommer med nesevise kommentarer om å være litt i utakt.

For en stund siden skulle Mannen trøste meg, og serverte meg Anthon Berg-klassikeren plomme i madeira, som ifølge ham har en nedre aldersgrense på noenogåtti.
Det virket finfint for meg.
Jeg måtte leve med noen dagers tyn da vi var på Ikea og stakk innom kafeteriaen. Ikke bare insisterte jeg på et wienerbrød etter kjøttbollene.
Men da jeg etter å ha tatt en liten bit, utbrøt spontant: "Det smaker liksom ikke det samme uten en kopp kaffe!", fikk jeg mitt pass påskrevet. Og ifølge det passet var jeg straks i ferd med å runde søttitre.

Og da har jeg ikke engang ymtet frampå om den gangen jeg trampet avgårde til et møte i menighetsrådet (sic!) med fornuftige sko og ei rullekake i ryggsekken (det var hålkeføre, ryggsekk virket som et smart valg), mens enkelte her i huset sto tvekroket av latter.

Vel, jeg lever greit med min hang til gårsdagens mathits, og kan sågar finne på å servere noe av det i (halv)festlig lag.
Er selvstendig kvinne, trygg på egen smak. Hever meg over hån.
Men jeg benytter stadig vekk sjansen til å gnåle om at før vi vet ordet av det, kommer terteskjell og snitter på moten igjen, og jeg er retrodronninga i matveien. Moahahahaha!

Derfor ble jeg oppglødd da jeg snublet over smushi-konseptet i København. The Royal Café serverer tradisjonelle, danske smørrebrød med en moderne vri, derav navnet (smørrebrød + sushi = smushi).
Og jeg har gått og ventet i mange og lange måneder på at noe tilsvarende skal skje her, sånn at jeg kan slå meg på brystet og le sist.

Men ennå har det ikke dukket opp noen trendy terteskjell-barer eller råe rullekake-lounger i hovedstaden.
Eller kanskje det har det?
Jeg må selvsagt ta høyde for at jeg ikke følger helt med.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Terteskjell med fiskestuing er da riktig godt. Men jeg trekker grensen ved kabaret. Jeg har en inngrodd gelatinskrekk og liker ikke skjelvende middagsretter.

Hanne sa...

Annetten: Å, jeg er så enig! Både i at terteskjell med fiskefyll er godt (duh!), men ikke minst i at cabaret er å krysse grensen mellom god mat og rar, skjevende borddekorasjon.

Annapanna sa...

Du får komme på besøk på jobben min en dag, jeg lager snitter til en stadighet til sultne møte deltakere :-)

Hanne sa...

Anna-panna: Gjør du? Jeg elsker snitter! Er de skikkelig old school?

Annapanna sa...

Japp!
Kom den 10 juni, da har jeg bestilling på snitter :o)
Og ja, ikke noe nymotens greier på snittene nei!

kusinet sa...

Jeg har heldigvis ungene med meg på at fiskepudding og skjell er HOT!! Gubben er veldig på NOT!! Jeg var på NOT jeg òg når ei studievenninne serverte spaghetti à là capri i terteskjella.... Man rokker da ikke ved ååååårelange tradisjoner :D

Jeg så forresten ikke stekt klubb med sukker på lista di ;-)

Hanne sa...

Anna-panna: Åh, den 10. er jeg sensor på Øvre Romerike, ellers hadde jeg jaggu troppet opp for å snause snitter. ;)

Kusine t: Spaghetti à la capri er djevelens oppkast, uansett hvordan man serverer det. *ærk*
Stekt klubb med sukker, derimot. Det er snadder, det!

Anonym sa...

Smushi på Royal Copenhagen! Hah - der har jeg vært - og spist! Namse!!!

http://livetleker.wordpress.com/2008/10/04/amat%c3%b8rturist/

Annapanna sa...

Jeg skal ta bilder av herligheten og legge dem ut :-)

Hanne sa...

Livet leker: Heldiggrisen! Må nok ta meg en tur dit neste gang jeg er i Kbh, uansett størrelse på regningen.

Anna-panna: Fine greier.

hvorfor ikke... sa...

oioioi! - og jeg er glad i både fårikål, grøt og kokte poteter, også....Hehe!

...At man må ha kaffe til winerbrød, selvfølgelig! (gjerne med en skvett fløte i - men det sier jeg ikke høyt - da går jeg vel rett inn i 90+ klubben)

I dag tror jeg jammen jeg skal lage terteskjell med reker og fiskepudding, yummi, yummi! Takk for tipset!

Jeg ble anbefalt bloggen din av en venninne (uten blogg) Det er den beste bloggen jeg har kommet over. Veldig morsomt å lese;) Mange flotte dikt. Håper det er greit at jeg la en link til deg på min blogg?

Jeg kommer igjen; Torunn

Fran sa...

Har du kamferdrops i skuffen også?

Katrine sa...

Klubb med sukker, er det blodklubb vi snakker om da? Hos oss går det i blodpølse med sukker (eller rørte tyttebær).
-Jess, blod til middag!kan syvåringen finne på å si, og få litt skjeve blikk på SFO.

Trine s sa...

Jeg runder nok noen-og-sytti selv jeg da, hvis dette er gammelmannskost (gammeldame?). Kanskje jeg faktisk skal lage meg noe av dette også, istedet for å vente i evig tid på at noen andre skal lage det...

Og kabarét lagde jeg nylig for første gang siden nittitallet var helt ferskt, og jammen var det godt! På loff, med majones! Men det holdt med den gangen, blir nok en stund til neste gang.

Kaffe derimot, det liker jeg ikke, så kanskje jeg bare er rundt 50?

Hanne sa...

Torunn: Velkommen hit og takk for veldig hyggelig kommentar. Kos deg med terteskjell, og det er selvsagt helt i orden at du linker til meg! :)

Fran: Nei, kamferdrops er det en stund siden sist jeg spiste. Mokkabønner, derimot...

Katrine: Jepp, det er blodklubb. En favoritt fra barndommen, men nå er det lenge siden sist. Tror jeg må få mamma til å lære meg å lage det, sånn helt fra bunnen.

Trine s: Velkommen i gamlisklubben, vi tilbyr et hyggelig miljø og god mat! At du ikke liker kaffe trekker nok litt ned, men hva med te?

Anonym sa...

Så herlig at det finnes flere som meg her i verden! Jeg elsker gamlismat! En personlig favoritt er kålrullader! Generelt funker alt med kål - kokt nykål med smør, kål og koteletter, kålstuing... Gamlismat er undervurdert!

Anonym sa...

Sa jeg noe om regninge?

Advarsel: Det er dritdyrt!

Hanne sa...

Minekatter: Kålstuing er kjempegodt! Men for meg er ikke kålrullader gamlismat, det er mer eksotisk enn som så, sikkert fordi jeg ikke er vant til det fra oppveksten. :)

Livet leker: Ja, i bloggposten din mer enn antyder du at det koster en del å spise smushi. Men det må jo prøves.

Anonym sa...

Herlig bilde av koldtbordet!Akkurat som å se barndommens meny i dåper og konfirmasjoner. Men hvor er rekecocktailen,da? Rekecocktail var jo 70-tallets store hit. Servert i høye glass. De voksne elsket den, og vi barna fortvilte over alle ulumskhetene kamuflert i en diger dæsj majones!Hovedretten i selskaper var som regel svinesteik med svisker og surkål.
Ellers så er fiskeboller i tertesjell hverdagskost både titt og ofte hos oss. Altså HOT!
Klem fra Ina

Hanne sa...

Ina: Jeg er så glad for at flere enn meg er glad i terteskjellene med fiskefyll! Det skal jeg bruke som ammunisjon mot Mannen, som synes det er teit mat.

Rekecocktailen, ja - den var forrett i konfirmasjonen min, hvis jeg ikke husker feil. Hatet den som barn, av nøyaktig de grunnene du oppgir. Men mener å ha lest et sted at rekecocktailen er i ferd med å få sitt comeback? I dåpen min var det åpenbart en slags rekeoppsats som gjaldt. :)

Karen sa...

Haha, jeg trekker også en klar strek ved kabarét. Det får være grenser for ubehagelig konsistens. Generelt mener jeg at slike ting som aspik og gelatin hører best hjemme i håret til engasjerte synkronsvømmere.

hvorfor ikke... sa...

Historien om lillesøster som snubler i en skyttergrav på vei fra utedoen...fantastisk morsom fortalt! Måtte fortelle historien til mannen:

Så her går vi rundt og sukker lakonisk, "og så på militært område, da" når noe skjer.
HAHAHA;)

Hanne sa...

Karen: Hahaha, godt poeng - la synkronsvømmerne få ha monopol på elendigheten!

Torunn: Så brillefint at storbrors uttrykk brer om seg! Vi gjør det samme selv. :)

Bente sa...

Synes så absolutt ikke tertskjell med fiskepudding, erter og reker er noe å le av. Det er godt - og i min familie er det tradisjonsmat lille julaften :-)

Og jeg kan også stå for at jeg liker kabaret, med masse remulade!

Hanne sa...

Bente: Jeg er glad for at terteskjell-klubben er større enn jeg trodde. :)
Men kabareten skal jeg ikke gi deg noen kamp om.