onsdag 7. januar 2009

Stell av afrohår: FAQ

Man tenker jaggu sitt om hvordan svarte blir framstilt i mainstream-medier, når ens inspirasjonskilder til hårfrisyrer hovedsaklig består av bistandsannonser og The Wire (1).
Heldigvis er internett oppfunnet, slik at man kan finne alternative kilder. Denne og denne, for eksempel.

Men det var ikke det jeg egentlig skulle snakke om her.
Etter forrige hårpost fikk jeg noen spørsmål om hårstell, både i kommentarfeltet og i RL. Jeg har svart på noe i kommentarfeltet, men ettersom enkelte av spørsmålene går igjen, tenkte jeg det kunne være kjekt å samle opp noen hovedpunkter i en egen post.

Vasking av hår

Jeg pleier å vaske håret til Lillesøster før jeg fletter det. Jeg bruker riktignok ikke alltid sjampo, bare hvis håret er møkkete (les: leire, sand og andre morsomme ting de putter i hodet i den alderen). Da bruker jeg i så fall en mild, uparfymert sjampo. Ellers skyller jeg bare håret skikkelig godt, med godt trykk på dusjstrålen. Så setter jeg inn håret hennes med en god hårkur, av den typen som ville fått mitt eget hår til å klistre seg til hodet som en tynn, fettete hjelm.
Jeg bruker som regel "Brazil Nut moisture mask" fra Body Shop. Hvis håret er veldig flokete, grer jeg det med grovtannet kam før jeg skyller ut hårkuren, ellers skyller jeg først.


Produkter til fletting/styling


Før jeg fletter eller tvinner håret, setter jeg det inn med en krem med mye fuktighet. Jeg anbefaler "Brazil Nut - define & no frizz" fra Body Shop eller "Hair Mix supreme smooth" fra L'Oreal, og fletter før håret blir helt tørt. De samme kremene bruker jeg med jevne mellomrom for å tilføre fukt til den flettede frisyren også. Da klapper jeg bare litt krem inn i kålen.
Det finnes massevis av andre produkter for afrohår, men da må jeg i spesialbutikker, og det er ikke så mange av dem i nærheten. Dessuten har mange av dem en tendens til å lukte Hubba Bubba. Ikke et vondt ord om tyggis, men jeg vil helst ikke ha det i håret til jentungen.

Ta ut flettene

Det er ikke vanskelig å fjerne flettene igjen, selv etter flere uker. Jeg bruker en kam med en lang, spiss ende (den samme som jeg bruker når jeg deler håret inn i rader eller seksjoner før fletting). Jeg begynner nederst, setter spissen av kammen inn hellom endene og løsner noen "sting" av gangen. Det går ganske radig, for håret er mykt og medgjørlig når det har vært flettet.


Strikker og fjerning av strikker


Når jeg tvinner håret til Lillesøster, eller fletter det i løsthengende fletter, fester jeg hver tvinne/flette med en en tynn strikk innerst ved hodet. Jeg kjøper småstrikk på Glitter. Det er ikke helt ideelt for håret, så de må brukes forsiktig. Men ettersom de er så billige, kan jeg i det minste fjerne dem uten å slite og dra i håret, simpelthen ved å kutte dem løs. Til det bruker jeg en sånn sy-dings som man fjerner sømsting med. Veldig kjekk til å kutte av bittesmå strikker uten samtidig å kutte håret. Hva heter sånne sy-dingser egentlig? Jaja, samme det.
Nederst på flettene/tvinnene bruker jeg ikke noe som helst. Så lenge jeg tvinner eller fletter det helt ut, holder det seg sånn av seg selv.


----
(1) Etter å ha lest gjennom denne posten, ser jeg at det kan virke som om jeg misliker The Wire, og det vil jeg ikke ha heftende ved meg. Derfor vil jeg gjerne presisere at jeg elsker den serien. Jeg vil imidlertid gjerne ha litt flere (og andre) kilder til hårfrisyrer, og bruke The Wire som prima underholdning. Sånn, da var den misforståelsen ute av verden.

7 kommentarer:

Monica sa...

Hmmm, kanskje den hårkuren der kan få busta mi til å legge seg litt pent ein dag eller to? :)

Og sy-dingsen heiter sprettekniv. Ha ein fin dag!

Hanne sa...

Sprettekniv, ja! TAKK!

*klasker meg i panna*

Hvis du har uregjerlig og "frizzy" hår, bør den kuren gjøre susen, ja.

Monica sa...

Då får eg legge inn eit besøk når eg ser Body Shop neste gong. Takk for tips!

Anonym sa...

Ungen er i hvert fall supervakker enten håret er sånn eller slik. Den femåringen jeg har delansvar for har hår ned til rumpa for tiden. Det er et mareritt å stelle det. Det floker seg, og det lugger. Jeg har så lyst til å klippe henne ganske kort, men det vil verken hun eller mammaen, og de vinner to - en.

Jeg har en hvit datter med frodig hår. Hun har landet på dread locks, og de må klippes bort når hun blir lei. Grøss og gru.

I klassen min er det flere gutter av afrikansk opprinnelse. Alle har helt kortklippet hår, og jeg kan ikke dy meg. Jeg må bort for å stryke dem over hodet av og til. Det er så deilig og fast å ta på.

God helg.

Hanne sa...

Oi, så langt hår er nok en del arbeid, ja. Lager du en tykk flette av det om natta, for å forhindre de verste flokene?
Selv ble jeg tvangsklippet gjennom hele barndommen, og kompenserte grovt da jeg flyttet til Frankrike som attenåring, ved å få satt på ekstrahår som ble flettet. Men nå er jeg tilfreds med min halvkorte, halvkjedelige, lettstelte variant.
God helg til deg også!

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Lothiane sa...

Aha, den hårkuren fra Body Shop må jeg sjekke ut. Kanskje det kan være løsningen på mitt problematisk tørre hår. Takk for tips! :)