onsdag 9. september 2009

Hva slags kirke vil DU ha?

Alle mener noe om været, men ingen gjør noe med det.
Det samme kan sies om Den norske kirke.


Kjenner du kantineklageren? Det er han som sitter i kantina på arbeidsplassen og klager over at ledelsen er treig og stemningen er dårlig, uten at det kunne falle ham inn at hans innsats også er med på å legge premissene. Det er hun som høylytt synser om at styret i borettslaget er en gjeng inkompetente tullinger, uten at hun møtte opp for å stemme på kandidater da styret ble valgt. Det er mye greiere å klage i ettertid, enn å medvirke i nåtid.
Du finner kantineklagere de fleste steder, og jeg er ganske sikker på at du kjenner igjen typen.

Det er mange som har sterke meninger om Den norske kirken.
Ikke så rart, ettersom kirken er en del av de store anledninger i folks liv:
Dåp, konfirmasjon, vielser og gravferd.

Kjærlighet, håp og død.
Og selv folk som ikke har satt sine bein i en kirkebenk siden de selv ble døpt, lar seg engasjere til hvitglødende raseri av de to store debattene: statskirkeordningen og ny ekteskapslov.
”Kirken er i utakt med folket”, lyder mantraet. ”Vi ønsker oss mer levende menigheter”, sier andre. ”Kirken bør være for alle”, lyder kravet.
Jeg har gode nyheter til dere:
Kirken ER for alle.
Det er ikke kirken mot folket: kirken er folket.

De lokale menighetene i folkekirken lever – takket være folk. Gamle og unge, konservative og liberale, permanentkrøller og hanekam, praktiske kakebakere og teoretiske synsere, faste kirkegjengere og sporadiske slengere. Det er behov for alle sammen, og sammen er vi med på å forme den kirken alle snakker om. Dersom menighetene skal fortsette å leve og være en viktig del av menneskers liv, trenger vi engasjement. For det er ingen hemmelighet at det er store variasjoner i det kirkelige klimaet. Noen steder er det en liten, intens gjeng som regjerer, andre steder er det en stor og variert gruppe som deltar.

Når du deltar i valget, er du med på å påvirke hva slags kirke du får.
Sammen med stortingsvalget 14.september er det kirkevalg. Da har du sjansen til å påvirke hvilke kandidater som velges til ditt lokale menighetsråd og til bispedømmerådet. Ikke la sjansen gå fra deg til å delta i det kirkelige demokratiet.

DU er kirken. Vi trenger deg.

Men hvem er de, og hva gjør de egentig?

Menighetsråd
Lurer du på hvem som er dine lokale kandidater, og hva de står for? Du finner kandidatene her (ved å klikke på kartet, og deretter velge menighet). Om du lurer på hva kandidatene mener, bør det finnes presentasjoner i menighetsblad, brosjyrer eller lignende. Der er det lokale variasjoner (du kan jo eventuelt google dem, så finner du kanskje noe gøyalt).
Her er (beskjedent nok) undertegnedes presentasjon:
(klikk på bildet for større versjon)

La oss ta en kikk på paragraf 9 i Kirkeloven, som er menighetsrådets "formålsparagraf". Der kan man blant annet lese følgende om menighetsrådets oppgaver:
«Menighetsrådet skal ha sin oppmerksomhet henvendt på alt som kan gjøres for å vekke og nære det kristelige liv, særlig at Guds ord blir rikelig forkynt, syke og døende betjent med det, døpte gis dåpsopplæring, barn og unge samlet om gode formål og legemlig og åndelig hjelp avhjulpet. Menighetsrådet har ansvar for at kirkelig undervisning, diakoni og kirkemusikk innarbeides og utvikles i soknet."


Det betyr egentlig at vi bestemmer om det skal satses mest på småbarn eller ungdom, gamle eller syke - eller alt sammen, og hvordan det skal gjøres. Her på 2013 Skjetten har vi blant annet et familiekor og en middagsordning, og vi har arrangert bruktsalg av barneklær og -utstyr, i tillegg til "vanlig" trosopplæring med babysang, konfirmantundervisning og lignende.

"Menighetsrådet avgjør om det skal tas opp offer eller foretas innsamling i kirken og forvalter de midler som blir samlet inn, bevilget eller gitt som gave til kristelig virksomhet i soknet, med mindre annet er fastsatt."


Offer (også kalt kollekt), er de pengene som samles inn i kirken. Noen ganger er det mange penger, andre ganger veksel og glansbilder. Men vi avgjør altså hvorvidt pengene skal gå til bibler eller bistand, barnekor eller bymisjon. I vår menighet har noen av oss for eksempel insistert på en del av pengene skal gå til Kirkens Bymisjon og til internasjonale bistandsorganisasjoner, særlig de med fokus på kvinner.

"Menighetsrådet medvirker ved utnevning og tilsetting i kirkelige embeter og stillinger etter de regler som gjelder til enhver tid. "

Hva slags folk skal døpe, vie, trøste og begrave folk i bygda di? Oh yes - vi får være med på å påvirke denslags også! Ganske viktige temaer, særlig når man står midt oppi dem.

Bispedømmeråd/Kirkemøtet:

Hva i alle dager driver de med, da? Denne faksimilen bør gi en pekepinn (klikk på bildet for større versjon):

Her kan du lese mer om dette.
Hvis du bryr deg om hva Den norske kirke styrer med offisielt og mener om ting, bør du bry deg om dette valget.
Du kan for eksempel velge å stemme homovennlig med anbefalinger du finner her.

Uansett hva slags kirke du måtte ønske deg: Er du medlem av Den norske kirke (og 15 år eller eldre), er kirkevalget DITT valg.
Du bestemmer.
Vil du være en kantineklager?

10 kommentarer:

Karen sa...

Flott innlegg!
Man kan lure på hva i all verden man må finne på for å dra folk til kirkevalget... Kanskje vi kan lokke med twist? Eller få dem til å forstå at vi ikke kan ha folk som setter kirka tilbake i tid i maktposisjoner.
Jeg skal sitte 10 timer som urnevakt, så jeg håper det kommer noen!

Cecilie sa...

Hanne, hadde alle vært som deg, hadde jeg nok fortsatt vært medlem i statskirken. Så kan man jo si at hadde jeg vært medlem kunne jeg stemt på sånne som deg - skal tenke over det!
Takk for fint innlegg som jeg har linket til idag.

Hanne sa...

Karen: Det er mulig at de som er i målgruppa for twist er nøyaktig de som stemmer allerede. Rullekake-segmentet, liksom. ;) Men jeg tror at mange føler at dette med kirkevalg ikke angår dem, til tross for at de bruker kirka ved store anledninger og kanskje til jul - valget blir for spesielt interesserte. Og det er synd, for vi (som i jeg, og mange med meg) ønsker oss jo en folkekirke med rom for alle.
Jeg skal også sitte vakt på valgdagen, det blir spennende å se på oppmøtet. Her i området har vi hatt en enorm økning i antall forhåndsstemmer.

Cecilie: Tusen takk for det. Da jeg begynte å engasjere meg, hadde jeg nettopp to valg, syntes jeg: Melde meg ut, eller melde meg skikkelig inn. :)

Anonym sa...

Flott innlegg. Nå var det riktig nok bortkastet på meg, siden jeg ikke er medlem av klubben, - men et flott innlegg var det.

Hanne sa...

Livet leker: Takk skal du ha! Jeg snakker gjerne til folk utenfor klubben også, jeg - det er greit at folk vet litt om hva vi styrer og steller med på innsiden. ;)

annikken - osloliv sa...

Bra innlegg! Alle er velkommen i folkekirken vår. Det blir veldig spennende å se hvor mange som stemmer...selv skal jeg sitte på Sandaker vgs og følge meg. Blir en spennende valgvake dette - både kirke- og stortingsvalget!

Hilsen kandidat til Torshov menighetsråd

Hanne sa...

Annikken: Ja, det blir spennende å se om Kirkevalget får økt oppslutning i år - og veldig spennende med resultatet av dette andre, lille valget som også skal foregå. ;)
Lykke til med kandidaturet til Torshov MR.

Fran sa...

3142 Vestskogen sier hurra for dere på 2013 Skjetten som jobber for en ordentlig folkelig kirke. Jeg skulle gjerne stemt på deg:)

Anonym sa...

Supert innlegg! Oppdaget det først nå, synd, for jeg skulle gjerne ha vist det til noen 15-16 åringer på klubben idag.
Jeg står selv på "den frie lista" langt mot nord: 9060 Lyngseidet.
Godt valg:)
Marianne (opprinnelig fra Moss;))

Hanne sa...

Fran: Takk for hilsen fra 3142 Vestskogen (oi, nå fikk jeg sånne Melodi Grand Prix-vibber, blandet med valgvibber).

Marianne: Og der kom det sannelig inn en kommentar fra 9060 Lyngseidet også, gitt. Der har jeg faktisk vært. :)
Men når du skriver at du opprinnelig er fra Moss, betyr det at jeg vet hvem du er?