torsdag 14. januar 2010

Hvilken rase tilhører du? Menneskerasen

Dagens anbefaling: Les Eirik Newths blogginnlegg om bruk av rasebegrepet på mennesker.

Og når vi først er inne på denslags: Kanskje du synes det er interessant å ta en titt på prosjektet RACE - Are We So Different?
Her finner du blant annet en enkel forklaring på hvorfor tradisjonelle rasebegreper i beste fall er upresise, og du kan teste dine egne kunnskaper ved å ta denne quizen: Human Variation Quiz - Are We More Similar Than Different?

3 kommentarer:

Toril sa...

Takk for gode linker:)

Andrea sa...

Skummet akkurat den anbefalte bloggen til Newth. Jeg synes heller ikke om å skille mellom "hvite" og "brune" på den måten NRK-reporterne har gjort. Imidlertid merket jeg i England at man i kretser som inkluderte det som etter NRK-reporternes terminologi ville vært "brune" gjerne opererte med skillet "white" og "black". En vennininne som for det utrente øyet kunne se indisk ut men pleide å krysset av for "other" på etnisitetsskjemaene, definerte seg selv som "politically black". Mao: It's complicated.

Hanne sa...

Mnja, akkurat i NRK-reportasjens tilfelle, synes jeg slett ikke det er særlig komplisert, all den tid farge er fullstendig irrelevant i sammenhengen. For ordens skyld: Jeg har ikke berøringsangst i forhold til hudfarge, altså - men mht skoler og bosetting i Oslo, er det ikke hudfargen som er greia. Problemet er vel snarere at noen skoler består nesten utelukkende av barn som ikke har norsk som morsmål. Det er vel ikke et problem hvilen farge ungene har? Og rasebegrepet som sådan er i beste fall meningsløst, som så enkelt belyst i en av de andre linkene over her.

Dermed blir det helt meningsløst å operere med farger og raser.