tirsdag 19. januar 2010

There's no place like Oz

Du kan påstå at du ikke har noe forhold til filmklassikeren The Wizard of Oz, men du blir utsatt for den daglig, enten du vil det eller ikke. De siste søtti åra er nemlig stappfulle av referanser til Dorothy & co.

LILLESTRØM KINO, AVATAR: Da Jake Sully setter sine hjul på Pandora første gang, får han og de andre ferskingene beskjed om at de slettes ikke befinner seg i Kansas anymore. Mannen og jeg kikket megetsigende på hverandre, og klokket fornøyde inn Oz-referansen til finfine fem-sju minutter inn i filmen. DING!

For det har blitt litt av en sport å spotte referanser til The Wizard of Oz i filmer og TV-serier. Det er en veldig takknemlig interesse, i den forstand at vi belønnes ofte og rikelig. Det finnes nemlig ingen annen film i verden som refereres til oftere i populærkulturen enn denne klassikeren fra 1939.I ettermiddag, for eksempel, zappet jeg innom Will & Grace på TVNorge. Jeg så bare noen minutter mens jeg ventet på at fiskekakene skulle bli varme, men det var alt som skulle til for å se Jack klippe i stykker de tre kredittkortene sine. Gråtkvalt tar han farvel med dem, og da han kommer til det siste, hulker han: I'll miss you most of all.
DING!

Så enkelt er det, altså.
For det vrimler, myldrer, ja, fosser over av referanser.
Alt fra hele episoder i TV-serier laget som Oz-scener, til mer eller mindre subtile referanser i form av replikker og rekvisitter.
TV-serien Fame fra tidlig åttitall introduserte meg for (foruten leggvarmere og bruk av etternavn på venner) det første møtet med Oz-referanser. En hel episode var viet til filmen, og Doris (hun lille med krøllene) spilte Dorothy.
Leroy (den svarte danseren) var Scarecrow, Bruno (den sjelfulle pianisten) var Tin Man og Danny (komikeren) var Cowardly Lion. Sannelig fant jeg ikke noen snutter fra episoden på Youtube, og det må være lov å si at åttitallet gjorde seg best på åttitallet.
På tide å gi slipp, nå.

The Muppet Show har selvsagt gjort sitt, blant annet med denne vidunderlige sammenblandingen av Alice i eventyrland og Wizard of Oz (legg merke til en skikkelig ung Brooke Shields som Alice/Dorothy) og denne egne Muppet-versjonen.
Og Scrubs baserte hele sin 100.episode på The Wizard of Oz.

La oss like gjerne fortsette med mer nåtidige serier:
I første sesong av Mad Men røyker Don Draper marihuana med elskerinnen sin og de frigjorte beatnik-vennene hennes, og utbryter: I feel like Dorothy: everything just turned to colour.
DING!

Den mildt sagt dysfunksjonelle sjefen Michael i The Office (am. versjon) ønsker i en episode at Kelly skal få en hjerne, Angela et hjerte og at Pam skal få det motet hun trenger.
DING!

Og vi må ikke glemme Sopranos, hvor doktor Melfi (jepp, den flotte psykologen) drømmer at Tony dør i en kollisjon, nydelig akkompagnert av en munchkin-sang (Out of the Woods), og Phil Leotardo omtaler Rusty Millio som "the Mayor of Munchkinland".
DING! DING!
Og dette er bare noen få eksempler.

Har du ikke sett The Wizard of Oz, sier du? Sannsynligvis har du allerede sett mesteparten av den, stykkevis og delt. Men om du ikke kjenner til filmen, er det altså mange referanser som vil gå deg hus forbi. Hvis du for eksempel spotter noen av disse begrepene i en film eller serie, er det knyttet til Oz (og det finnes langt flere):
 • we're not in Kansas anymore
 • follow the yellow brick road
 • there's no place like home
 • the wicked witch of the east
 • ding dong the witch is dead
 • I'll miss you most of all
 • ruby slippers
 • click your heels together
 • the Emerald City
 • munchkins
 • somewhere over the rainbow
 • pay no attention to that man behind the curtain
Når vi først er kommet så langt, synes jeg det er viktig å understreke at Oz-referansene ikke begynte med filmen fra 1939. For filmen er selvfølgelig basert på boka ved samme navn, skrevet av L. Frank Baum allerede i 1900.


Veldig mange har lest boka (det er en av de mest leste barnebøkene i USA), men det er først og fremst filmen som har blitt allemannseie og en av de største fellesreferansene i amerikansk populærkultur - og dermed også en fellesreferanse for oss utlendinger som konsumerer amerikansk populærkultur som om det skulle være tyggegummi.

Jeg har riktignok lest boka, men det var i tiårsalderen. Jeg kan ikke si stort annet enn at det var en stor leseropplevelse den gang. Noen ting er imidlertid endret fra boka til filmen:
Fargen på Dorothys sko er annerledes. I boka er de av sølv, men dette ble endret til rødt (ruby slippers) for virkelig å dra nytte av det fantastiske Technicolor-formatet i filmen.
Og ikke minst er Dorothys rolle omdefinert. I boka er hun langt mer aktiv og handlende, mens i filmen inntar hun den mer klassiske "prinsesserollen" hvor hun er avhengig av hjelperne sine for redning og framdrift.

Er du fremdeles ikke overbevist om at Oz-referanser er verdt å legge merke til?
Her er noen flere eksempler:
Reservoir Dogs (knallgode filmen!): Mr.Blonde heller bensin på den torturerte politimannen og sier: How 'bout some fire, scarecrow?
(akkurat det samme som The Wicked Witch of the West sier til Scarecrow - verken Mr. Blonde eller heksa overlevde, forresten)

L word: Samtale mellom Shane og Jenny:
Shane: - Ding dong, Niki's dead?
Jenny: - She's like the Wicked Witch.

Sex & singelliv: Carrie refererer i en episode til at there's no place like home og et annet sted snakker hun om sine dyrebare ruby slippers (sko-gæern med referanse, der altså).

Lost: navnet Henry Gale er en referanse (navnet til Dorothys onkel). Henry Gale i Lost sier at han kom til øya i en luftballong (som the Wizard bruker). Og siste episode i sesong 4 heter There's no place like home.

The Simpsons: Ned og Rod Flanders synger velkomstsang til the Simpsons: We Welcome You to the Neighborhood til melodien til We Welcome You to Munchkinland. I en annen episode synger Homer & Bart Ding Dong the Witch is Dead på vei til begravelsen til Marges tante.

Family Guy: Se et dårlig opptak her.

Og la oss ikke glemme musikkperler som Elton Johns album Goodbye Yellow Brick Road og Ozzie Osbournes album Blizzard of Oz.

Sånn, nå kan du lete etter referanser til The Wizard of Oz i filmer og serier, du også, sannsynligvis enten du vil eller ei.
Og hvis du ikke har sett selve filmen: Gjør det! Ikke fordi den vil imponere det blaserte tjueti-blikket ditt, men fordi den vil gi deg nyttig og morsom innsikt i amerikansk populærkultur og -historie.
Det handler om å kjenne sin egen virkelighet.

Har du noen eksempler? Del gjerne.

16 kommentarer:

rikke sa...

Jaggu glemte du ikke Chandler i Friends, som sier "Ding dong, the psycho's gone" når han tror han har blitt kvitt den skrullete roommaten Eddie.
Ellers masse kudos for å trekke inn Reservoir Dogs, selvsagt. Sukk, fine filmen!

Hanne sa...

Ooh, veldig godt eksempel, Rikke - tenk at jeg glemte det! Kan vi kalle det et typisk eksempel på at man ikke ser skogen for bare trær osv, tror du?
Det er så mange eksempler der ute. SÅ MANGE! :D

Anonym sa...

Hei Hanne, veldig bra innlegg! Du har også altids:

Morpheus: The pill you took is part of a trace program. It's designed to disrupt your input/output carrier signal so we can pinpoint your location.
Neo: What does that mean?
Cypher: It means fasten your seat belt Dorothy, 'cause Kansas is going bye-bye.

Fra The Matrix og enda en fra Lost:

Episode 20 av sesong 3 heter: "The Man Behind the Curtain" og er en av favoritt episodene mine.

- Robin

Thea sa...

Ikke glem South Parks tolkning av Wizard of Oz. Episode 715! Check it out :)

http://www.southparkstudios.no/

Katrine sa...

Hele David Lynch's LEGENDARISKE Wild at Heart fra 1990 drypper av referanser både i dialog og foto.

Og hvis man ser de to filmene sammen som en double bill, slik jeg gjorde på Tromsø Filmklubb i 1992, oppdager man ennå fler.

Hanne sa...

Robin: The Matrix, selvfølgelig! *klasker meg i panna* Godt eksempel. Og endatil bonuseksempel fra Lost, fine greier. Takker!

Thea: Haha, nå fant jeg den, de har gjort Canada til Oz. "Follow the only road, there's only one road in Canada". Takk for link. :D

Kathrine: Å ja, Lynch har villt mange Oz-referanser sånn generelt, har han ikke?

9na sa...

Ikke en referanse kanskje, men i London West End går en musical som heter "Wicked" og er en spinn off historie om hekser man møter i Trollmannen fra Oz. Visstnok... Jeg skal visstnok på den i febr.

Anonym sa...

Kjenner du til Hefner?! The day that Thatcher dies? Ding dong, the witch is dead...
Visste for øvrig ikke at det refererte til noe som helst.

Hanne sa...

9na: Spin off-historier er så absolutt interessante i sammenhengen, ja. Du får komme med referat når du har vært der! :)

Anonym: Åh, musikkreferanse også, nå ble jeg glad. For de som gjerne vil høre låta, finnes den f.eks her , og "ding dong, the witch is dead" kommer helt på slutten.

Hjorthen sa...

Dette har jeg også sneiet innom, og kanskje kan denne boka være noe for deg og andre Oz-fans?

http://hjorthen.org/?p=5609

Anonym sa...

Jeg vil bare nevne "Yellow Brick Road" av Captain Beefheart & His Magic Band. Referanser, referanser. :)

Hanne sa...

Hjorthen: Takk for link, det høres ut som en snodig bok - av den snodig-sorten man blir nysgjerrig på, vel å merke. Jeg bør nok lese den.
Men sånn for ordens skyld er jeg nok ikke noe særlig av en Oz-fan som sådan, for jeg synes slett ikke filmen er noe mesterverk. Men jeg er veldig fascinert av av fenomenet og betydningen.

Anonym: Referanser, referanser. Keep them coming! :)

nihility sa...

Den som 9na nevner er basert på Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West, og er veldig morsom lesning. Anbefales.

Tyri sa...

Ding! Satt og så på The Closer på TV, de tegner en kollega som heks, og etter hvert et fallende hus med retning broomsticklady. har samlet selv i flere år :-)

Hanne sa...

Tyri: Yay - så bra at det er flere samlere der ute. Og at referansene fremdeles kommer inn hit. Takk! :)

Renate sa...

Tenker sjelden over Wizard of Oz-referanser i serier og så videre, men har lagt merke til to denne uka.

En i The Big Bang Theory: "Pay no attention to that man on the bed"
og en fra den eldre sitcom-serien The Drew Carey Show: "(Han er blitt anholdt av flyplassvakter og sitter på et avhøringsrom) Maybe this will work *slår helene sammen*...there's no place like Spain, there's no place like spain, there's no place like spain..."