Adopsjon er politikk både her hjemme og i utlandet, skriver Adopsjonsforum, og oppfordrer alle som er opptatt av adopsjon til å sette seg inn i hva de forskjellige politiske partiene mener om adopsjonsrelaterte spørsmål.
I mai sendte Norsk Adopsjonsråd (NAR) flere spørsmål om adopsjon til partiene, og her får du en oversikt over hva de svarte.
Jeg synes flere av spørsmålene er veldig viktige, blant annet dette med heving av adopsjonsstøtten til 1G. Dette er noe de fleste partiene har lovt å gjøre, eller stilt seg positive til, uten at det har skjedd fælt mye på den fronten. Resultatet er at det blir stadig dyrere å adoptere.
I 2006 skrev jeg et muggent innlegg om nettopp dette.
Andre interessante temaer er hvorvidt det bør jobbes for å etablere kontakt med flere giverland, om adopsjonsforberedende kurs bør være obligatorisk (det synes jeg absolutt) - og hva partiene vil gjøre for å få mer lik behandlingstid for adopsjonssøknader her til lands.
Ta en kikk på svarene, og press en politiker nær deg. Mange av dem er godt tilgjengelige på nett.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
4 kommentarer:
I innlegget for tre år siden skrev du: "Med utgifter til adopsjonforeningen og reisen kommer man glatt opp i 120.000 kroner."
Vi som adopterer i dag ser nå at forskuddssatsene alene ligger på 120.000, og reisen på (for vår del) estimerte 50.000 kommer i tillegg. Til sammenligning har adopsjonsstøtten siden den gang økt med usle sytten hundrede kroner. S jeg synes at et muggent innlegg var helt på sin plass i 2006 og et vell av forargede innlegg godt kan komme i 2009.
Selv krysser jeg fingre og tær for at statsbudsjettet i oktober skal komme med en gledelig overraskelse, men jeg føler meg ikke i overkant optimistisk om at det skal skje.
Er det ikke obligatorisk med adopsjonsforberedende kurs?
Det er tidvis vanskelig nok å ta inn en baby i hus tross 9 måneder med voksende mage, jeg kan ikke forestille meg at det blir noe enklere når man ikke kan gå "gravid" med babyen i magen mens man venter, og dessuten får et barn inn i hus som "tar plass" helt fra start.
En nyfødt krever lite annet enn mat, trøst og bleier, men helt fra 3 måneder er det jo stadige utviklingshopp og man gjør sitt beste for å henge med.
Som adoptivforelder starter man jo midt oppi det hele, og så er det ikke obligatorisk med kursing?
Hva med tilknytningstemaer, trygghet og usikkerhet rundt flyttingen, det å takle å være et par og kjærester og kanskje ikke enige i alt mens man står i opphetede situasjoner?
Uff, jeg trodde det var obligatorisk jeg. Ikke for å sile ut folk (vet noen mener det er viktigst...), men for å virkelig hjelpe og forberede!
Slike kurs burde være mer tilgjengelige uansett hvor gammelt barnet er når man blir forelder til det, nyfødt eller 5 år, egenfødt eller bortefødt...
SB: Det har du helt rett i, utgiftene har jo økt voldsomt bare de to siste årene, mest fordi det er færre barn som adopteres hit til landet. Da står vi i fare for at det blir en slags ond sirkel av økte utgifter og stadig færre søkere, og det vil vi ikke ha noe av. Økt adopsjonsstøtte og flere samarbeidsland er selvsagt veien å gå. La oss være høyøytt mugne, så mange som mulig.
Trine s: Nei, adopsjonsforberedende kurs er pussig nok frivillig. Tidligere var det adopsjonsforeningene som tilbød det til sine medlemmer. For et par-tre år siden begynte BUFetat å tilby kurs også. Det er flott at kursing nå tilbys i offentlig regi, men deltakelsen er altså fremdeles frivillig.
Særlig med hensyn til temaer som tilknytning, fordommer og hvordan man skal forholde seg til bio-opphav, synes jeg det er synd at folk kan velge bort et så godt og viktig tilbud. Det er dessuten flott å få treffe andre ventende foreldre i en sånn setting.
I Danmark er godkjenningsprosessen tredelt, hvor fase 2 består av et adopsjonsforberedende kurs. Noe sånt burde vi få til her til lands også.
Adopsjonsforberedende kurs er ikke obligatorisk i Norge, men enkelte land (som Colombia) krever at søkerne har tatt slike kurs. Så kursene er påkrevd for noen, men ikke alle.
Legg inn en kommentar