lørdag 13. februar 2010

Jeg skjemmer ut mamma, nok en gang


Mamma er på besøk, kikker ut i bakhagen vår:

– Hanne, har du lys i epletreet? Jula er jo over for lenge siden!
– Jada, men det er så mye snø i hagen, jeg orker ikke å vasse ut der nå. Og lys er vel fint?

– Men du kan jo ikke ha lys i treet nå!
– Hvorfor kan jeg ikke det?
– Fordi det tar seg ikke ut.
– Hvorfor ikke?
– Det er jo ikke jul nå.
– Men det er jo ikke julesymboler. Det er bare lys. Det er vel fint med litt lys i mørketida?
– Men tenk hva naboene vil si !?
– Ja, hva tror du de vil si?
– Jeg vet ikke...

– Men hvorfor skal jeg bry meg om hva naboene vil si?
– Det er jo ikke noe hyggelig for naboene om du har lys ute hele året.
– Hvorfor ikke?
– Fordi det er feil!
– Hvorfor er det feil?
– Det er jo noe man har til jul, og så tar man det ned etter jul. Sånn er det, bare.
– Men hvorfor skal jeg på død og liv ta ned lysene i januar eller februar?
– Fordi...Skulle du hatt lys i oktober også, da liksom?
– Ja, hvorfor ikke? Er det mørkt ute, så er det vel hyggelig med lys?
– Men Hanne, det er jo ingen andre naboer som har lys ute.

– Men mamma, er det virkelig avgjørende hva andre gjør?
– Det er litt pinlig at du insisterer på å være så rar.
– Ikke for meg.
– Nei. Det har det aldri vært (tørt).

27 kommentarer:

Ruth Bernssen Bø sa...

Nei, kvifor skal ein alltid gjer som naboen....
Her er det og fleire hagar som ennå har lys på trea, så du er ikkje åleine.
God helg.

Olemak sa...

Vi har så mørkt inngangsparti vi, så der har vi hengt opp masse små julelys, som en helårsgreie.

Nå er det lyst og trivelig, og jeg blir ekstra glad hver gang jeg kommer hjem. Utelys er fint!

Trine s sa...

Haha, mamman din er så veldig mammaete! Men hun skal være stolt av at du har blitt så trygg og selvsikker at du til og med våger å utfordre naboenes synssans med julelys i andre måneder enn desember ;)

Hanne sa...

Ruth: Aha! Så det finnes flere! Det visste jeg forsåvidt, de er bare ikke i mitt nærmeste nabolag. :)

Olemak: Åh, det høres fint ut. Og du har jo helt rett, man blir glad av lys. Sånn er det jo bare, og hvorfor skal man nekte seg selv den gleden?

Trine s: Haha, ja - hun er selveste Mammaen med diger M, husmorskole og halv gris til jul. ;)

Bare Lars sa...

Fantastisk! Eva ruler !

Anonym sa...

En gang fikk vi dem ikke inn før til påske. Da hørtes min bestevenninne borte i gata ut omtrent som din mor.

Men du, - blir ikke mamma sur på deg når du blogger henne sånn som dette?

Hanne sa...

Lars: Jepp, hun ruler steinhardt. :)

Livet leker: Neida, hun finnes ikke selvhøytidelig. Og det er jo ikke så skrekkelig blamerende at man synes julelysene bør taes inn, akkurat - det er snarere jeg som fremstår litt lurvete. Dessuten er det gjort med bøttevis av kjærlighet!

Sesselja sa...

Så det er ikke bare mi mamma som frykter hva naboene vil si.
"Rar" er forresten et hedersord for meg - det innebærer som oftest at noen er seg selv, ikke gjennomsnittet.

Anonym sa...

Tusen tusen takk, Hanne. For at du fremdeles har julelysene ute. Det har nemmelig vi også. Av akkurat samme årsak som du! Orker ikke vase meg ut og grave etter ledninger i snøen osv. Dessuten er det koslig med lys i vintermørket.

Mamman din er en mamma med stor M. En erketypisk hjertegod mamma. Og vet du hva som er de harde fakta? At man på et eller annet tidspunkt i livet, før eller siden, møter kjentfolk i døra! Ikke nødvendigvis at man begynner å bry seg om det naboene sier, men det kan være pålegg om ullstillongs, gjerne to utapå hverandre, gummistøvler og regntøy i lett yr eller spise opp grønsakene eller kjøre ungene til skolen med tøffler på beina og krøllspenner i håret. Eller stille seg opp langs veien og stoppe bussen midt mellom to holdeplasser for å gi deg matpakken du glemte med vilje.
Sånn er det å være mamma :-)
Den nest siste kommentaren til mamman din var litt utenom skjema. Det er jo det jeg sier nettopp til min mamma, og som jeg får høre av døtrene mine.
Ha en flott morsdag, valentindag og fastelaven.
Klem fra Ina

9na sa...

Jeg har også 5 m høy tuja med lys på... Vakkert er det...! Det er vinterlys, ikke julelys... Og vi tar dem forsåvidt aldri inn heller, vi lar dem henge hele året, trekker bare ut kontakten en gang før påske og plugger den inn i november... Alt for slitsomt å henge opp og ta ned. Slik har vi gjort det i 18 år og av og til må vi supplere med nye lyslenker når treet har vokst eller lenkene har gått i stykker.. Jeg regner med at det er ca 25 lenker i treet hvorav mist 18 ikke virker (men de er inni barnålene og synes ikke). Er vi late? Nei, vi gjør andre ting enn å slite rundt med stige i snøen.

rikke sa...

Jeg synes flere burde innføre vinterlys i stedet for julelys - tenk så mye triveligere det hadde vært å gå ned Karl Johan en dag i februar hvis de hadde beholdt julelysene. Det er jo i januar/februar vi virkelig TRENGER litt lys. Så la dem henge i epletreet deres til påske. Eller til 17. mai, så blir det ekstra stemning i hagen deres da også :)

rikke sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Hanne sa...

Haha.... jeg lo nok litt da jeg leste dette. Men mamman din er nok som meg, jeg synes også lysene skal inne når jula er over. Samtidig som jeg bryr meg filla om hva naboene har i sine hager. Og, selv om jeg nødig vil innrømme det, så er det koselig med lys i denne mørke tida. Men snart er det vår, og da må de bort. Nemlig.

Ha en lysende dag.

Dreamgirl sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Dreamgirl sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Dreamgirl sa...

Haha, er det ikke deilig å være elsket, dere :)

Hanne sa...

Sesselja: Nei, skal man dømme etter responsen her og på Facebook, er vi en del lykkelige raringer med lett bekymrede mødre. Lurer forresten på hva slags bloggposter ungene våre kommer til å skrive om oss om noen tiår. ;)

Ina: Velkommen i gjengen, vi er visst flere enn jeg trodde. Men du har selvsagt helt rett i at man møter seg selv (og sin egen mor) i døra før eller siden. Jeg har allerede opplevd det, og det er egentlig litt fint, også. For eksemplene dine er jo kjempeskjønne!

9na: Det er kjempelurt å bare trekke ut kontakten, og på den måten kan man jo til og med dreise til med litt sommerlys, om man skulle føle trang til det? Så nå har jeg faktisk dratt ut kontakten og pakket den inn i plast og gaffateip. Et slags kompromiss, der. Pragmatisk, sådan. :)

rikke: Jepp, noen av oss liker jo litt lys og stas. Og som nevnt over, nå som jeg velger trekk ut kontakten-løsningen framfor plukk ned lysene-løsningen, blir det nok en råd med 17.maibelysninga, også.

Hanne sa...

Hanne: Jeg tenker at julelys bør pakkes ned hvis de er utpreget julete, hvis du skjønner. Men ei lyslenke i et epletre skriker jo ikke akkurat av verken nisser eller julestjerner, så jeg følte meg rimelig home free. Og visst er det koselig!

Ellinor: :))

Torilpia sa...

De er jo sånn - den generasjonen der .. og de før dem var helt desperate .. :o) Husker mormor var så nøye på hvordan klesvasken skulle henges til tørk. Måtte jo ikke vise frem de styggeste plaggene eller undertøy til forbipasserende .. Og det hang jo aldri noe ute i helgene .. :o)
Men hun var så god allikeve :o)

Vi må slutte å bekymre oss om hva andre tenker om oss. La hver feie for sin dør :o)

Veldig bra blogg dette .. kommer helt sikkert innom igjen :o)

Ha en super tirsdag!!

Hilsen fra Toril (Min store hvite bok - på norsk)

Hanne sa...

Torilpia: Ja, de hadde nok enda flere av den typen regler i besteforeldregenerasjonen. Og når jeg skriver dette, kjenner jeg at det er deilig å kunne stå litt friere i forhold til denslags pålegg og krav. Samtidig er en liten del av meg litt bekymret for at vi skal bli et samfunn av "tvert om"-ere, også. Dette med såkalt alminnelig folkeskikk, for eksempel; jeg håper ikke litt høflighet og omtanke forsvinner helt med tiden. Men det er vel en litt annen greie enn julelys og klesvask. ;)
God tirsdag til deg også!

Toril sa...

Trodde jeg hadde skrevet et lengre svar her, men finner det ikke: Betyr det at det er ett av de slettede innleggene?! I så fall er jeg litt bekymret for hva jeg egentlig skrev... Men mamma, i tilfelle du leser her: Det var gjort med kjærlighet! :-)

Hanne sa...

Toril: Haha, nå ble jeg skikkelig nysgjerrig på hva du mener å ha skrevet. Jeg har for øvrig ikke sett snurten av det nevnte svaret, og ikke slettet noe fra deg, så det er mulig det forsvant i det store internett-tomrommet. Litt sånn bermudatriangel.

Toril sa...

Ja, enten bermudatriangel eller bare en sånn god tilfredstillelse ved å ha uttrykkt noe bra at jeg glemte å trykke på publiser- knappen...

Torger sa...

Ikke bekymre deg over det Hanne... Gå litt lenger oppover i gata så vil du på enden se en nabo som heller ikke har plukket ned lysene rundt inngangsdøra......

Hanne sa...

Fam. Sollie: Er det sant? Haha, så bra! Jeg er åpenbart for sjelden på spasertur innerst i stikkveien. :)

Marita sa...

Hahahaha! Morsomt! Fin blogg jeg nettopp har oppdaget og må lese mer i :-)

Hanne sa...

Takk, Marita. Velkommen hit! :)