torsdag 4. februar 2010

Bokdebutant (4): Alt er fantasi


Bokdebutanter har lov til å være fornøyde. Og her ser du Lillesøster (4) som sprekkferdig av stolthet viser fram den rykende ferske boka si. Hun har diktet historien og tegnet bildene selv, mens assistenten har skrevet det ned og sortert bildene til teksten. Et utmerket samarbeidsprosjekt.

Det begynte med at Lillesøster diktet et spennende eventyr på sengekanten søndag. Mandag morgen kom omgangssjuken, og dermed måtte frøkna være hjemme fra barnehagen. Sånt er kjeeeedelig, og hun ble oppfordret til å tegne eventyret sitt. Som sagt, så gjort.
Jeg lagrer kopier av tegningene hennes digitalt (det tar adskillig mindre plass enn de enorme papirbunkene som akkumuleres), og det slo meg at veien var kort til en iPhoto-bok.

Kort vei, ja! Jeg dengte på plass tekst og bilder mandag kveld, trykket "kjøp bok" og fikk mine to eksemplarer i postkassa allerede i dag. En til Lillesøster, og en til Kusinebestevenninna (det er mulig vi går for et 2.opplag om ikke så lenge). Det står ikke på prisen: 75 kroner pr.bok (med myk innbinding). Jeg har sett mange dyrere barnebøker med slettere innhold.
Nå kan hvemsomhelst lage egne (potensielt slette, men billige) bøker med noen enkle tastetrykk. Hurra for framtida!

Jeg er overbevist om at du nesten ikke kan styre nysgjerrigheten din, så jeg skal la deg kikke gjennom boksidene (klikk på bildene for større versjon):

Til slutt er det bilde av alle som var med på festen, og der er både Lillesøster, Kusinebestevenninna og Storebror. Veldig moro med seg selv inni boka, mener forfatteren. En slags cameo, rett og slett. Eller en tøtsj av Knausgård.Og så kunne pappa og Lillesøster lese den spennende boka fra perm til perm i sofakroken.
Og deretter kunne mamma og Lillesøster gjøre det samme på sengekanten.
Åh, så stas!


P.S. Prosjektet hadde for øvrig en veldig ålreit bivirkning. Storebror (9) er ikke glad i å skrive, og vegrer seg for å øve. Det har vært noen drakamper over leksearbeidet.
Men da jeg viste ham boksidene vi hadde sendt avgårde, fikk han blod på tann. Det kunne brukes til noe!
Han har satt i gang med å skrive en historie om et middelalderslag. Han skriver noen setninger hver dag, og det er sjumilssteg for en som synes bokstaver er litt kjipe og vrangvillige. Planen er å illustrere med bilder av Lego-figurene, for grensa hans går ved tegning. Men sannelig har den unge mannen fått ny skrivemotivasjon. Det varmer en tekstlærermammas hjerte.

16 kommentarer:

Talkie Walkie sa...

Dette var jo enkelt og greit en helt fantastisk ide! Kan nok motivere mange små hoder til å finne fram pennen dersom de kan se sine egne tegninger og historier på trykk i en ordentlig bok. Skulle ønske dette var en mulighet da jeg var mindre:)

Ingunn sa...

Ganske enkelt en utrolig fin bok! Gi den unge forfatteren et kompliment fra meg, og redaktøren bør gi seg selv et klapp på skulderen:)

Silje sa...

Hei! Eg har kika innom bloggen din i ny og ne over lang tid, i første omgang fordi eg las mykje om adopsjon. No måtte eg berre legge att ei helsing, for boka til vesla di var så fin! Augene hennar fortel alt om kva forfattaren sjølv meiner :) Herleg innlegg!

Hanne sa...

Talkie Walkie: Ikke sant? Tenk, så fine muligheter vi har nå. Det er bare å bruke dem for alt de er verdt! Jeg er så glad for at framtida ble så mye spenstigere enn jeg så for meg i fortida.

Ingunn: Takker. Redaktøren har klappet seg på skulderen, og skal overbringe hilsen til forfatteren i morgen. Redaktøren tilbragte forresten gårsdagen på skolen din, i eksamensmøte.

Silje: Ja, er hun ikke begeistret? Man blir litt øm om hjertet.
Jeg håper for øvrig at du finner noe adopsjonsstoff til nytte her inne. :)

Trine s sa...

For en helt fantastisk bok! Det finnes mange gode voksentegnede illustrasjoner, men ingenting slår bilder som kommer rett ut av fingertuppene på forfatteren selv!

Skikkelig stilig :)

En liten applaus til mammaen som får slike gode ideer også ;)

Ruth B. sa...

Stiligt!
Det må vera spanade og utfordrande for ungane å sjå at det dei held på med, vert til bok.

Ha ein fin dag.

Metu sa...

Genialt!
Der ga du meg en super ide :)
Lillesøster er utrolig flink :)

En strålende dag ønskes til forfattern og assistenten :)

rikke sa...

Herrejemini, så genialt! Det eneste "problemet" er at den ble trykket i så få eksemplarer - hadde sett frem til en signert utgave i bursdagspresang om en stund, men da får dere nok finne på noe annet i stedet... ;)
Gi den lille forfatteren/illustratøren en god kos, og lær henne å si at "I work in publishing".

Berit sa...

Eventyret var fint uten bilder, og dobbelt så fint med. Og strålende at det motiverte storebror!
Det slår meg at dette er en super presangartikkel til besteforeldre og andre blodfans!

Guro sa...

fantastisk..... ser det lyser av øynene til Lillesøster, herlig..
nå blir det fortfatterverksted på kjøkkenbordet i helgen, takk for nok en strålende ide Hanne..
Guro ;)

Beate sa...

Fantastisk! Flott bok og en genial ide :)

Ellinor sa...

Så utrolig bra idè da :)

Etiopia + India = sant:-) sa...

WoW! Du kan heretter kalle den SuperMamma:-) Meget mulig at denne ideen også blir snuppet av en ikke fult så kreativ Bergens Mamma:-)

Toril sa...

Så stilig! Boken er nydelig flott- mammas jente uten tvil:) Og så kjekt med gode bivirkninger! Mye mulig det er flere i Bergen som kommer til å benytte seg av den kreative ideen din!

k sa...

Fantastiks Hanne, nå ble jeg mektig imponert, dette skal jeg tipse videre om - så jeg får en slik bok jeg også :-)

Anonym sa...

Fy søren, - det er hva jeg kaller å være tidlig ute med julegavene. En liten signatur fra forfatteren, og julegaver til hele slekta er i boks. Boka er jo aldeles nydelig, og jeg vet det, for jeg har lest hvert eneste ord og studert alle bildene.