onsdag 31. mars 2010

Til mine tallbegavede venner

Matte har aldri vært helt min greie, skjønt jeg fikk noen etterlengtede åpenbaringer da jeg tok opp faget et par år etter videregående, for å forbedre den stusselige karakteren på vitnemålet. Noen av oss trenger et par års ekstra modenhet på baken (eller i kålen) for å mestre derivering, integralregning og gudhjelpemeghvadethetaltsammen.

Det hjalp nok også at jeg fikk verdens mest tålmodige og ukonvensjonelle lærer i han jeg var sammen med på den tida. Uansett klarte jeg å karre til meg en anstendig mattekarakter, men jeg kommer aldri til å bli bestevenner med den disiplinen - og jeg kommer alltid til å være et snev bitter for at det er tilfelle.

Heldigvis er det mye som tyder på at vi mattesinker kan bli utmerkede matteforklarere for barna våre. Ingen vet bedre enn oss hvor uforståelig dette kan virke, og hvor glad man blir når det plutselig går et lys opp. Jeg legger meg i selen for å leke fram mattebegeistring og -kunnskaper hos ungene mine. Dermed kunne jeg trå til da Mannen, med sin realfaglinje fra gymnaset, ikke klarte å forklare halvpart og fjerdedel for en fem år gammel guttunge. Jeg gjorde det enkelt og visuelt - suksess! Sønnen rangerer heldigvis matte som favorittfaget fremdeles.

Og derfor regnes det hyppig og daglig i familien: Oppskrifter dobles, gjenstander deles, det telles trappetrinn og tenner, og Storebror regner seg begeistret fram til hvor mye han må spare av ukelønna for å kjøpe Lego-favoritten innen en viss dato. Jeg konkluderer dermed med at jeg er en supeduper hjemme-mattelærer på ekstremt lavt (og håndgripelig) nivå.

Men denne filmsnutten skjønte jeg ikke et kvidder av. Ikke desto mindre er jeg svært fascinert, så denne er for mine mer tallbegavede venner:

6 kommentarer:

Anja sa...

Skjønte ikke en dritt, men ser jo at det funker. Snedig!

Hanne sa...

Ja, det er dypt fascinerende - og relativt ubegripelig. :D

Trine s sa...

Jeg fikk en 6 i matte på ungdomsskolen, og kjenner jeg er glad jeg gikk på norsk u-skole. Jeg har ikke turt å se videoen, for det ser så komplisert og vanskelig ut bare i det første bildet der... Tror ikke det ville blitt i nærheten av samme karakteren om jeg hadde hatt matte der nei!

Toril sa...

Det virket jo logisk... men ikke for meg!

Hanne sa...

Trine s: Du bør absolutt ta en kikk, for det er spennende greier. Og jeg trøster meg med at hadde jeg lært dette fra starten av, ville det sikkert virket fullstendig forståelig. Kremt.

Toril: Akkurat det inntrykket jeg sitter igjen med. :)

Karen sa...

Jeg tar opp matte nå, for å komme inn på lektorprogrammet i nordisk. Har aldri skjønt bæret før, jeg karret så vidt til meg en 2'er på vgs, men så møtte jeg Mattelæreren på Bjørknes. Herregud, så gøy matte plutselig er! Jeg føler at jeg sitter og løser sudoku hele dagen!