lørdag 11. desember 2010

Når flettene blir lange

I år kom julekvelden tidlig til Lillesøster. Hun har fått sitt høyeste ønske oppfylt: Langt hår! Selv har jeg brynt meg som afrohårfrisør med fem timers fletting. Jålete – eller politisk?Mens vi venta på Lillesøster fylte jeg ventetiden på forutsigbart vis: Ved å lese. Jeg leste om hentereiser, tilknytning, språkbytte, rasisme - og om afrohår.
Det sistnevnte hadde jeg aller minst peiling på. Som jeg skriver her, åpnet det seg en helt ny verden: Jeg var totalt uvitende om hvor mye symbolikk, politikk og kultur det ligger i temaet afrohår. Jeg leste om folk som mener at hvite ikke bør adoptere svarte barn – fordi de ikke kan stelle barnas hår. Jeg leste om gråtende småjenter som ville ha lyst barbiehår. Og jeg leste om etsende antipermanenter, pleiende oljekurer, flettetips og boktips. Hjelp! tenkte jeg. Jeg kan jo knapt stelle mitt eget hår!

Svært lite av lesestoffet finnes på norsk, men Haddy N'Jie har skrevet en god kommentar:
Jeg husker dagen jeg fikk min første antipermanent. Den søte kjemikalielukten. De ferske sårene i hodebunnen. Håret som ble stivt. Tørt og fett på samme tid. Jeg husker lettelsen over at håret mitt endelig vokste nedover, flagret i vinden. Redselen for regn og krus og gleden over en god hårdag når håret var nesten som håret til alle jentene og damene som omga meg. I klassen, i bladene, på TV. Slett og mykt.

Jeg har investert en del tid og krefter i å lære fornuftig hårstell og snedige frisyretips for afrohårsmåjenter. Ikke fordi jeg er utpreget jålete (bare tanken gjør meg lattermild), men fordi jeg vil at Lillesøster skal være stolt av det flotte håret sitt. Jeg vil at hun skal være stolt av hele seg, og i en verden som domineres av blonde og glatthårede skjønnhetsidealer for både store og små, er håridentitet absolutt en faktor.

Nå hadde Lillesøster altså ønska seg langt hår lenge, lenge. Jeg har vært litt avventende, for jeg så ikke for meg at jeg klarte å styre med sånt løshår selv, og det er litt av en terskel å få det gjort av andre. Men så kom jeg over flere nettsteder som nevnte yarn extensions. Ikke bare er det billigere enn løshår, det er også enklere å bruke - og dermed velegnet til å øve seg med.

Yarn extensions er altså akrylgarn. Jepp, helt vanlig akrylgarn. Jeg kunne nesten ikke tro det skulle være så enkelt. Riktignok dukket det opp uventede hindringer, for det viser seg at akrylgarn knapt er å oppdrive lenger. Jeg trålet butikker over hele nedre Romerike, uten hell. Men et nødrop på Facebook ga resultater, for snille venninne Ann dro på Bogerud tekstil på Bogerud (the mother lode) og vips, så kom det akrylgarn i postkassa mi.

Dermed satte vi i gang, bevæpnet med mat og ymse videofilmer for Lillesøster, og følgende utstyr for meg:

Akrylgarn, kam, plastdings til å lage rette skiller, hårspenner (ikke på bildet) og en "evokativ braiding and detailing balm" fra Sebastian. Jeg vet ikke hvor den kremen kan kjøpes, for jeg fikk den av venninne Rikke, men den fungerte i hvert fall utmerket.

Herlighet, så enkelt det var! Virkelig, altså. Jeg hadde sett for meg noen nederlag før jeg fiksa det, men det gikk så det grein – mye takket være denne instruksjonsfilmen og denne nettsida.
Internett, altså. Hva gjorde vi før?

Og etter en stk knertenfilm, en stk blåfjell-film og utallige episoder av madagaskarpingvinene, kom vi altså i mål. Underveis foreslo jeg flere ganger for Lillesøster at vi kunne fortsette dagen etter, men nei - hun var dønn motivert og satt musestille med rank rygg gjennom hele prosessen.


Førbilde (t.v.): Kortere hår, men knuseskjønn som alltid.
Etterbilde (t.h.): Gladeste jenta i sju prestegjeld, med prøvekast på hårmanken.

18 kommentarer:

Lothiane sa...

Så flott! Jeg er utrolig imponert over at du satte i gang med prosjektet!

Lillesøster ble virkelig fin - gratulerer! Hvor lenge holder slike fletter? Kanskje du må sette av 5 timer i måneden til dette fremover..? ;)

Hanne sa...

Takk for det, Lothiane. Jeg hadde jo tenkt å gjøre det over et par dager, men så ble vi revet med, både jeg og Lillesøster.
Ifølge folk som har greie på sånt, skal flettene kunne sitte i to måneder, hvis jeg har gjort dette riktig. Det kan vi leve med.
Det er jo en hyggelig stund også. Vi fikk snakket om en del ting, for å si det sånn. :)

Catta sa...

Så utrolig stilig det ble! Kjempefint, rett og slett! :) og så utrolig søt hun er, ikke minst! =)

Catta sa...

Så utrolig stilig det ble! Kjempefint, rett og slett! :) og så utrolig søt hun er, ikke minst! =)

Etiopia + India = sant:-) sa...

Så fin Signe er med og uten fletter! Jeg brukte to timer på å lage 14 fletter på S for 14 dager siden. Nå sitter jeg og manner meg (og ryggen) til å flette igjen i dag. Det er kjekt også, men av og til kan det trekke tenner ut.... Ikke alltid like behagelig for værken mor eller datter å kjemme de værste flokene. Jeg har bestemt meg for at jentene mine alltid skal se ok ut på håret. Det har litt for selvtilliten deres og selvfølelsen å gjøre.
Akkurat nå er det E som er den store utfordringen på hårfronten... Strikk og klemmer blir dratt ut igjen så fort jeg har fått dem i håret. Nå ser hun ut som et lite lykketroll....:-D

Ha en fortsatt fin adventssøndag Hanne!

Sirkus Kjersti sa...

Så fin hun ble! :) Takket være deg har jeg forresten lært meg å lage sånne fine cornrows-fletter på Datra. Det var en idiotsikker forklaring som skulle til for at jeg skulle skjønne teknikken :)

Anonym sa...

Åh - hun var utrolig flott på håret!

Jeg er så MEKTIG imponert Hanne. Du setter noen av oss andre i svært så dårlig lys...

-tonje-

Trine s sa...

Imponerende :) Og vel verdt innsatsen,det ble kjempefint!

Jeg gir opp etter 2-3 minutter med å forsøkte å sette opp min egen jentes hår i en hestehale... Null tålmodighet for hårstell her i huset, og heldgivis har hun lettstelt hår.

Har du sett Chris Rocks dokumentar "Good Hair"?

Den anbefales på det sterkeste. Han har tatt for seg sin egen kulturs hårkultur hos kvinner, og den er jammen dyptgående...

Vi snakker om barn helt ned i 2-3 års alderen som får antipermanent med stoffer som er høyst skadelig og giftige, og voksne menn som helst vil ha hvite kvinner fordi mørke kvinner bruker opptil 1000 doller i måneden på hårstell og følgelig ikke vil strykes over håret, ikke vil røre seg for mye i senga slik at håret ikke løsner...

Kjersti sa...

Også jeg som så for meg pistasjegrønt når du lette etter akrylgarn. Men dette ble jo helt fantastisk! Da jeg bodde i Afrika var det å studere flotte frisyrer et hyggelig tidsfordriv når iraqw-gudstjenestene begynte å trekke ut over 2 timer. Det var ikke alltid like vellykket på sånne som oss (selv om jeg har krøll nok)som f.eks. da to engelske jenter fra nabo-landsbyen oppsøkte sykepleierskolens 'hair-wizard'. Den ene hadde tykt, rødt krøllete hår. Jeg husker venninna hennes kom løpende ned til meg i forveien og fniste: 'don't think of a pineapple, just don't!' ... hihi....

Toril sa...

Fantastisk! Lillesøster er nydelig og ser så fin og stolt ut med det nye håret!

Her i huset gjør vi ikke så mye ut av hårstellet og jeg veksler mellom ulike begrunnelser: Lillesøster har store krøller som kler en vill en mens Storebror har kort og lettstelt, mor er generellt lat på jålefronten og tenker at det er best å ikke legge listen for høyt, og fordi jeg ikke vil at ungene ikke skal tro at håret dies er pent i seg selv. Mye mulig latheten kom først og de andre begrunnelsene bare er et forsvar...

Ha en god hår uke:-)

Hanne sa...

Catta:
Tusen takk! :)

E+I = sant:
Ja, det kjennes i både armer og rygg når man holder på med sånn langvarig fletting, men det er moro når man klarer det. Jeg er overbevist om at E er et bedårende lykketroll, det er ikke så lett å få disse minste til å beholde ting i håret. En fin advent til deg også!

Kjersti:
Åh, så morsomt at cornrows-infoen hadde noe for seg! Det var stas å høre. :)

Tonje:
Hehe, takk. Men det er overraskende lett, altså - kors på halsen. Lettere enn cornrows og denslags. Det vanskeligste var å få tak i garnet.

Hanne sa...

Trine s:
Jeg har ikke fått sett "Good hair" ennå, men jeg har lest mye om den, og den står høyt på skal se-lista mi. Det er så bra at Chris Rock har lagd en sånn film!

Kjersti:
Jeg kan love deg her og nå at det blir ikke pistasjegrønt garn så lenge jeg bestemmer. ;)
Pineapple, derimot....hahahaha!

Toril:
Jeg vil også at Lillesøster skal like håret sitt som det er, derfor er det fint å variere, så kan hun se hvor mange kule ting det går an å gjøre med akkurat sånt hår! Men når det er utslått, krever det veldig mye kamming og jobb hver dag, og hun er ikke så veeldig tålmodig på sånt - det er mye mer motivasjon for å sitte stille når det resulterer i fletter eller noe annet. Din Lillesøster har jo større og mykere krøller, så det er kanskje bittelitt mer lettstelt?

Merel sa...

Fantastisk! Jeg er imponert over innsatsen fra begge de involverte, og resultatet ble jo kjempeflott.

Du har sikkert sett "I love my hair"-Sesame Street-videoen (hm, det ble et rart sammensatt ord, men den velvillige forstår det nok), men den er innmari fin, og det kan hende andre har gått glipp av den. Her:http://www.youtube.com/watch?v=enpFde5rgmw

Hanne sa...

Merel:
Ja, den filmen er kjempesøt - jeg vurderte å sette den inn i selve bloggposten, men den ble lang som som det var. Fint da, å få den i kommentarfeltet i stedet! :)

k sa...

Må bare tipse deg om denne siden:
http://www.naturallycurly.com/pages/hairtypes/type4

Masse gode tips for alle mulige krøller :-)

Hanne sa...

k:
Takk for link, veldig kjekt!

Anonym sa...

Jeg er imponert av både liten og stor!

Hanne sa...

Takk for det, livet leker. Vi er ganske fornøyde selv, også. ;)